Best Recipes
s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

na palacinky:

3 vajíčka

250 ml acidka alebo kefíru

cca 1/4 šálky ryžovej múky

cca 1/2 šálky ovsenej múky

soľ, mleté čierne korenie

veľkú hrsť mladého špenátu

pár lístkov medvedieho cesnaku

cca 1/4 šálky parmezánu


na náplň:

čerstvý krémový syr

kyslú smotanu

medvedí cesnak, pažítku

soľ, mleté čierne korenie

klíčky, semienka, ...



Príprava
Kroky: 3

1.

Všetky suroviny na palacinky dám do mixéra a rozmixujem na hladké cesto. Chvíľku počkám a ak by sa mi zdalo byť cesto riedke, prisypem ešte trošku múky (je jedno či ryžovú alebo ovsenú).

Ja mám vo zvyku pripravovať cesto (na akékoľvek) palacinky v mixéri. Hotové je tak za pár sekúnd a bez hrudiek. Ak mixér použiť nechcete, vymiešajte ho klasicky v miske, so šľahacou metličkou.

2.

Palacinkové cesto prelejem do misky a nechám ho chvíľu postáť. Rozohrejem nepriľnavú panvicu a na troške kokosového oleja pripravím jednotlivé palacinky.

3.

Palacinky môžete naplniť prakticky čímkoľvek. Hummusom, pečenou zeleninou, trhaným mäsom, údeným lososom, či rôznymi nátierkami.

Ja som vymiešala čerstvý krémový syr (créme cheese, či Lučinu) s trochou kyslej smotany a posekanou pažítkou a pár lístkami medvedieho cesnaku. Mám rada, keď mi v jedle aj niečo chrumká a tak som náplň posypala slnečnicovými a tekvicovými semienkami. A samozrejme, nejaká čerstvá zelenika ako príloha k tomu.

Tento recept som pripravovala len tak od oka a podľa toho, čo som mala doma. Preto, ak napríklad nemáte medvedí cesnak, nahraďte ho buď sušeným alebo malým strúčikom čerstvého cesnaku. Alebo ho vynechajte.

Múky kombinujte podľa svojho gusta. Ja som mala ryžovú a ovsenú otvorené, preto som po nich siahla. Ak použijete namiesto acidka mlieko (je jedno či živočíšne alebo nejaké rastlinné), prispôsobte tomu aj množstvo múky. Keďže je mlieko tekutejšie ako acidko, či kefír, budete potrebovať múky o niečo viac. Proste musíte získať krémovú, ale zároveň dostatočne tekutú palacinkovú konzistenciu cesta.

A ešte jeden malý trik na záver: ak by sa vám palacinky pri obracaní trhali, nepridávajte do cesta múku, ale pridajte ďalšie vajíčko.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky