Best Recipes
potrebujeme:

450 - 500 g hladkej múky

1 ČL jedlej sódy

250 g jemného tvarohu

1 PL rumu

30 g masla

40 ml mlieka

2 vajcia

štipku soli


na dokončenie:

bravčová masť na vyprážanie

práškový cukor na obaľovanie



Príprava
Kroky: 4

Fánky, božie milosti, anjelské krídla ... a možno ešte aj iné názvy má táto tradičná fašiangová dobrota. Koľko má rôznych názvov, toľko rôznych receptov a tvarov nájdete. V našej rodine si z detsva pamätám kosoštvorcový tvar, ktorý má v strede dierku. Tento raz som pripravila jednoduchú, nekysnutú verziu s tvarohom. 

1.

Na prípravu cesta môžete použiť kuchynský robot s lopatkovým nadstavcom, alebo aj starý dobrý "ručný" spôsob. Do misky od robota odvážim najskôr 450 g hladkej múky a pridám všetky ostatné suroviny. Maslo by malo mať izbovú teplotu, aby sa do cesta ľahšie vmiešalo. 

2.

Ak bude cesto po vymiešaní lepkavé, pridajte postupne ďalšiu múku. Závisí to najmä od toho, aký tvaroh použijete (niektoré môžu byť viac  "šťavnaté"). Cesto prikryjem potravinovou fóliou a dám ho aspoň na hodinu do chladničky.

3.

Po vychladení cesto rozvaľkám približne na hrúbku 3 - 5 mm a radielkom povykrajem jednotlivé fánky. Ako som už bola spomínala, v našej rodine sa robia kosoštvorce so zárezom uprostred. Ja robím fánky skôr menšie, z tohto množstva cesta mi vyjde aj 40 kusov.

4.

Jednotlivé fánky smažím rovnako ako šišky, v horúcej masti z oboch strán do zlatista. Po usmažení ich nechám chvíľku odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre.

Pre trochu lepšiu výživovú hodnotu môžete nahradiť časť hladkej múky nejakou celozrnnou. A na obaľovanie mám rovnako jeden skvelý tip, ako "ušetriť" trochu cukru. Zmiešajte práškový cukor s jemnou mandľovou, kokosovou alebo kešu múkou. Tieto "múky" sú prirodzene nasladlé, ja tento trik používam napr. pri obaľovaní vianočných vanilkových rožkov. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Mrkvové taštičky

Mrkvové taštičky sú chutné koláčiky plnené džemom. Jediný cukor, ktorý obsahujú je ten, ktorý je v džeme. Na prípravu cesta potrebujete len zopár surovín, ktoré máte určite doma. U nás sú obľúbené aj ako sladká desiata do školy.

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Mrkvové muffiny

Chcela som piecť niečo sladké a v chladničke som našla iba jedno vajíčko. Na tieto mrkvové muffiny s domácim jablkovým pyré to však úplne stačí. I keď je v nich len celozrnná múka, sú nádherne nadýchané a šťavnaté.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky