Best Recipes
fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

na kvások:

200 ml plnotučného mlieka

1 PL kryšťáľového cukru

1/2 kocky čerstvého droždia


na cesto:

500 g hladkej (T480) alebo polohrubej múky

2 žĺtka

30 g roztopeného masla

cca 50 ml plnotučného mlieka (alebo podľa potreby)

2 PL cukru (nemusí byť)

olej alebo masť na vyprážanie


na podávanie:

2 bielka

3 - 4 PL práškového cukru

cca 2 PL džemu



Príprava
Kroky: 9

1.

Najskôr si pripravím kvások. Do vlažného (nie horúceho!) mlieka vmiešam lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Prikryjem a nechám aspoň 10 minút pracovať. Droždie sa ako keby napení, vypláva na povrch mlieka a vtedy viete, že je kvások pripravený na ďalšiu prácu.

2.

V ďalšom hrnčeku pomaličky rozohrejem maslo a nechám ho trochu vychladnúť. Aby sa kysnuté cesto podarilo, ani maslo nesmie byť horúce, iba vlažné.

3.

Do misy kuchynského robota dám múku, žĺtka, maslo, kvások a ak chcete cesto sladšie, tak aj cukor. Začnem miesiť a podľa potreby ešte postupne prilievam ďalšie mlieko (tiež vlažné). Závisí to od savosti múky, ktorú používam. Cesto musí byť po vymiesení hladké a pružné.

4.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Vykysnuté cesto presuniem na pomúčenú pracovnú plochu a povyťahujem do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta závisí od toho, aké veľké šišky idete robiť. Vykrojím jednotlivé šišky, ktoré nechám ešte chvíľu podkysnúť priamo na pracovnej ploche.

6.

Medzitým rozohrejem masť v hrnci s vyšším okrajom. Použite toľko masti (alebo oleja), aby v nej šišky pri vyprážaní plávali.

7.

Šišky smažím z oboch strán do zlatista a dám odkvapkať prebytočnú masť na papierové kuchynské utierky.

8.

Bielka, ktoré mi zostali použijem na prípravu peny, ktorú budem spolu so šiškami podávať. Do menšieho hrnca dám na dno trochu vody, ktorú nechám zovrieť, naň položím sklenenú alebo nerezovú misku, v ktorej budem bielky šľahať a šľahám do hustého snehu. V takomto parnom kúpeli sa bielky tepelne upravia, nemusíte sa preto báť, že by ste ich jedli surové. 

9.

Do napenených bielkov pridám cukor (podľa chuti) a stále šľahám nad parou, kým nevznikne hustý a teplý sneh. Nakoniec primiešam do hotového bielkového snehu džem.

Keďže my podávame šišky s bielkovou penou alebo len so samotným džemom, nepridávam do cesta ďalší cukor (iba ten, ktorý som dala do kvásku). Ak by ste ich však chceli podávať len také "suché", odporúčam cesto počas miesenia dosladiť alebo šišky pred podávaním pocukrovať.

Keď už sme pri tom sladení a podávaní, máte v tomto prípade niekoľko možností. Je len na vás, ktorú si vyberiete. Šišky môžete naplniť hustým lekvárom ešte pred vyprážaním (podobne ako buchty), alebo ich pomocou cukrárského sáčku a tenkej zdobiacej špičky naplníte po upražení (ako keby ste šiškám pichli injekciu 😉), alebo džemom šišky ozdobíte (čo je asi tá najjednoduchšia a najmenej prácna možnosť).

Ja vyprážam na mangalicovej masti. Nemusíte sa obávať, nie je ju v šiškách nijako cítiť. Vy použite tuk, či olej, na aký ste zvyknutí.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky