Best Recipes
fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

na kvások:

200 ml plnotučného mlieka

1 PL kryšťáľového cukru

1/2 kocky čerstvého droždia


na cesto:

500 g hladkej (T480) alebo polohrubej múky

2 žĺtky

30 g roztopeného masla

cca 50 ml plnotučného mlieka (alebo podľa potreby)

2 PL cukru (nemusí byť)

olej alebo masť na vyprážanie


na podávanie:

2 bielka

3 - 4 PL práškového cukru

cca 2 PL džemu



Príprava
Kroky: 9

1.

Najskôr si pripravím kvások. Do vlažného (nie horúceho!) mlieka vmiešam lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Prikryjem a nechám aspoň 10 minút pracovať. Droždie sa ako keby napení, vypláva na povrch mlieka a vtedy viete, že je kvások pripravený na ďalšiu prácu.

2.

V ďalšom hrnčeku pomaličky rozohrejem maslo a nechám ho trochu vychladnúť. Aby sa kysnuté cesto podarilo, ani maslo nesmie byť horúce, iba vlažné.

3.

Do misy kuchynského robota dám múku, žĺtky, maslo, kvások a ak chcete cesto sladšie, tak aj cukor. Začnem miesiť a podľa potreby ešte postupne prilievam ďalšie mlieko (tiež vlažné). Závisí to od savosti múky, ktorú používam. Cesto musí byť po vymiesení hladké a pružné.

4.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5.

Vykysnuté cesto presuniem na pomúčenú pracovnú plochu a povyťahujem do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta závisí od toho, aké veľké šišky idete robiť. Vykrojím jednotlivé šišky, ktoré nechám ešte chvíľu podkysnúť priamo na pracovnej ploche.

6.

Medzitým rozohrejem masť v hrnci s vyšším okrajom. Použite toľko masti (alebo oleja), aby v nej šišky pri vyprážaní plávali.

7.

Šišky smažím z oboch strán do zlatista a dám odkvapkať prebytočnú masť na papierové kuchynské utierky.

8.

Bielky, ktoré mi zostali použijem na prípravu peny, ktorú budem spolu so šiškami podávať. Do menšieho hrnca dám na dno trochu vody, ktorú nechám zovrieť, naň položím sklenenú alebo nerezovú misku, v ktorej budem bielky šľahať a šľahám do hustého snehu. V takomto parnom kúpeli sa bielky tepelne upravia, nemusíte sa preto báť, že by ste ich jedli surové. 

9.

Do napenených bielkov pridám cukor (podľa chuti) a stále šľahám nad parou, kým nevznikne hustý a teplý sneh. Nakoniec primiešam do hotového bielkového snehu džem.

Keďže my podávame šišky s bielkovou penou alebo len so samotným džemom, nepridávam do cesta ďalší cukor (iba ten, ktorý som dala do kvásku). Ak by ste ich však chceli podávať len také "suché", odporúčam cesto počas miesenia dosladiť alebo šišky pred podávaním pocukrovať.

Keď už sme pri tom sladení a podávaní, máte v tomto prípade niekoľko možností. Je len na vás, ktorú si vyberiete. Šišky môžete naplniť hustým lekvárom ešte pred vyprážaním (podobne ako buchty), alebo ich pomocou cukrárského sáčku a tenkej zdobiacej špičky naplníte po upražení (ako keby ste šiškám pichli injekciu 😉), alebo džemom šišky ozdobíte (čo je asi tá najjednoduchšia a najmenej prácna možnosť).

Ja vyprážam na mangalicovej masti. Nemusíte sa obávať, nie je ju v šiškách nijako cítiť. Vy použite tuk, či olej, na aký ste zvyknutí.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda