Hlavný obrázok

Čokoládové pralinky

Keď vyskúšate tieto čokoládové pralinky, uvedomíte si, že kupovať čokoládovú bonboniéru je úplne zbytočné. Ich príprava nie je vôbec náročná a postačia vám v podstate len dve základné suroviny - čokoláda a smotana.

Potrebujeme:

300 g kvalitnej horkej čokolády

250 ml šľahačkovej smotany


1 PL amaretta alebo iného likéru (nemusí byť)

čokoláda na "obalenie" (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Čokoládu nalámem na menšie kúsky a dám do misky.


  2. Šľahačkovú smotanu zohrievam v hrnčeku až kým nie je horúca, ale nesmie vrieť.
  3. Horúcou šľahačkovou smotanou prelejem pripravenú čokoládu a nechám minútku postáť.

  4. Potom čokoládu so smotanou dobre premiešam, aby mi vznikla jednotná hmota.

  5. Ak chcem pridať ešte ďalšiu chuť, tak do čokoládovej hmoty vmiešam ešte za lyžicu likéru (mandľového amaretta, pomarančového cointreau, alebo nejakého dobre voňajúceho koňaku).
  6. V chlade nechám postáť aspoň niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Ide o to, že čokoládová hmota musí stuhnúť.
  7. Po stuhnutí nasleduje tá špinavšia časť práce. Lyžičkou alebo inou odmerkou odoberáme kúsky hmoty, ktoré potom prstami tvarujem do guličky.  Opäť nechám dobre stuhnúť.

  8. Nakoniec guličky namáčam do ďalšej čokolády, ktorú som si rozpustila vo vodnom kúpeli. A opäť nechám dobre stuhnúť.

Tento recept na čokoládové pralinky používam ako základ pre ďalšie bonbóny. Čo sa chuti týka, môžete sa naozaj vyblázniť :-) Ako som už vyššie spomínala, ďalší rozmer pridám pralinkám vďaka likéru, či iného alkoholu. Skvelým prekvapením bude aj lieskový oriešok ukrytý vo vnútri.



Ak máte málo času alebo len proste nechcete použiť toľko čokolády, nemusíte v nej pralinky aj namáčať. Na obaľovanie môžete použiť kakaový prášok, rôzne druhy cukrového sypania, čokoládové hoblinky, kokos, mleté alebo na drobno nasekané orechy, ...

Z tohto množstva mi vyšlo približne 40 kusov praliniek. Takže ak ich chcete pripraviť len ako malé prekvapenie pre svojho drahého na Valentína alebo ako darček k narodeninám, postačí vám aj polovičné množstvo ingrediencií.

pic13