Hlavný obrázok

Tvarohový koláč s rebarborou

Tvarohový koláč s rebarborou máte na plechu raz-dva. Cesto je skôr len taká mrvenička, ktorú utľapkáte, tvarohovú náplň ozdobíte rebarborou a upečiete. Určite si na ňom pochutia aj tí, ktorí rebarboru nemajú veľmi v obľube. V tomto koláči nie je výrazná, skôr len tvaroh príjemne ochutí.

Potrebujeme:

na cesto: 


200 g celozrnných špaldových vločiek

200 g celozrnnej špaldovej múky

100 g prírodného trstinového cukru

160 g masla

štipku soli


na tvarohovú náplň:


750 g hrudkovitého tvarohu

1 Zlatý klas

3 vajcia

cca 3 PL medu

1 ČL vanilkového extraktu


cca 300 g rebarbory


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Začnem cestom. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám vločky, múku, cukor a štipku soli. Premixujem, kým sa vločky nerozdrvia na jemnejšiu konzistenciu. Nakoniec pridám maslo a pár stlačeniami pulzného tlačidla ho spojím so suchými surovinami. (Podobne ako keď pripravujem krehké cesto.)

  2. Približne tri štvrtiny cesta rozložím na plech vystlaný papierom na pečenie a rukou rovnomerne utľapkám.

  3. Tvaroh rozmixujem rovnako ako cesto. Pridám k nemu vajíčka, Zlatý klas, med a vanilkový extrakt. Vďaka mixovaniu so sekacím nožom bude tvaroh krémovejši.
  4. Na pripravené cesto vylejem tvarohovú náplň a posypem na menšie kúsky pokrájanou rebarborou.

  5. Nakoniec ozdobím povrch koláča zostávajúcim cestom, ktoré som si na začiatku odložila bokom.

  6. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 40 minút.



Ak máte radi rebarboru, pokojne jej pridajte do koláča aj viac. Môžete ju pokrájať na menšie, či väčšie kúsky. Závisí to od toho, či chcete, aby ju bolo v koláči poznať. Ak vaši spolustravíci rebarború neľúbia, odporúčam nakrájať ju na malé kúsky a "zakryť" rozmrveným cestom. :-)
Niekedy mám v chladničke len jemný tvaroh. Do tohto koláča viem použiť aj ten, len ho v mixéri nemixujem. Všetky suroviny na tvarohovú náplň vymiešam ručne.

Ja používam najčastejšie špaldové vločky a špaldovú múku, ale tieto dve suroviny si môžete kombinovať podľa toho, čo vám chutí viac. Ja mávam napríklad aj obdobia pohánkových, či amarantových vločiek.

pic13

Ďalšie tvarohové inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Filo košíčky
Tvarohová bábovka
Strúhaný tvarohový koláč
New York cheesecake

Mrkvová nátierka
Falošná treska