Hlavný obrázok

Jahodové galetky

Jahodové galetky, alebo ak chcete galette, sú známym francúzskym pečivom. Pripravuje sa z krehkého cesta a ovocia. Ja som si tentoraz vybrala jahody, keďže je ich sezóna v plnom prúde.

Potrebujeme:

250 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

1 PL prírodného trstinového cukru

štipku soli

2 - 4 PL studenej vody


jahody

4 ČL jahodového džemu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. V kuchynskom robote so sekacím nožom pripravím krehké cesto. Múku, studené maslo, cukor a soľ premiešam niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla a postupne pridávam studenú vodu. Pekne po jednotlivých lyžiciach. Niekedy stačia dve lyžice, inokedy múka potrebuje vody viac. Potrebujete sa len dopracovať k tomu, aby cesto po stlačení medzi dva prsty držalo tvar.

  2. Ak chcem pripraviť menšie galetky, rozdelím cesto na 4 časti. Každú časť zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinu do chladničky.
  3. Jahody nakrájam na kolieska.
  4. Vychladené cesto rozvaľkám do kruhového tvaru. Galetky sú "rustikálny" koláčik, tak s presnosťou si nemusíte lámať hlavu. Každý koláčik je proste originál. :-)
  5. Rozvaľkané cesto presuniem na plech vystlaný papierom na pečenie a potriem lyžičkou jahodového džemu, ale nie až ku kraju.
  6. Na rozotretý džem navrstvím nakrájané jahody a okraje rukami zohnem smerom do stredu. 
  7. Povrch jahôd posypem troškou trstinového cukru, v závislosti od sladkosti ovocia.
  8. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 - 30 minút, alebo kým nie sú okraje jemne zlatisté.



V tomto prípade som vyrobila 4 menšie galetky. Vy môžete pripraviť len jednu veľkú, čiže celé cesto vyvaľkáte do kruhu a postupujete ako pri tých menších. Koláčik sa vtedy krája na jednotlivé rezy, tak vám z neho vyjde aj viac porcií.

Ovocie používam naozaj rôzne, podľa aktuálnej sezóny, resp. zásob v mrazničke. Galetky sú výborné aj s černicami, malinami, či miešaným mixom drobného ovocia (ríbezle, čučoriedky a pod.). V jesennom období to môže byť zase jablková, či hrušková verzia. Nám veľmi chutila aj broskyňová :-)

Ak použijete šťavnaté ovocie, je úplne normálne, že vám z koláčikov vytečie šťava. Tá počas pečenia skaramelizuje, čím sa stane skvelou polevou, ktorou potieram ovocie na koláčikoch po upečení.

Slávnostnejšia verzia si doslova pýta ešte kopček zmrzliny, či šľahačky :-).

pic13