Hlavný obrázok

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje :-) Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Potrebujeme:

cca 1,5 kg zrelých paradajok

1 červenú cibuľu

1 žltú cibuľu

1 hlavičku cesnaku

1 konzervu bielej fazule (400 g)

cca 1 PL olivového oleja

soľ, mleté čierne korenie a čínske korenie (chinese five spice)

1 - 2 PL balzamikového octu

parmezán (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Cibuľu ošúpem a nakrájam na mesiačiky. Spolu s neošúpaným cesnakom ju dám na plech.

  2. K cibuli a cesnaku pridám na menšie kúsky nakrájané paradajky (ak sú malé, tak stačí len na polovičky).
  3. Zeleninu posolím a pokvapkám trochou olivového oleja. Dám do rúry vyhriatej na 160 stupňov na hodinu. 

  4. Upečenú zeleninu dám do mixéra a rozmixujem na hladké pyré. Pred mixovaním ale nezabudnite upečený cesnak ošúpať :-).
  5. Pridám dobre opláchnutú fazuľu a dochutím balzamikovým octom, soľou (ak ešte treba), mletým čiernym korením a čínskym korením. Ak to je potrebné, pridám aj za lyžičku cukru. Opäť rozmixujem. Ak by bola polievka veľmi hustá, rozriedim ju vodou do požadovanej konzistencie.
  6. Kto chce, pridá aj parmezán. Buď ho rozmixujem hneď do polievky alebo si ním každý posype svoju porciu.




Pomalším a dlhším pečením sa vám z paradajok podarí dostať ich maximálnu chuť. Ak by ste použili paradajok viac, resp. väčšie kúsky, pokojne ich pečte aj hodinu a pol.
Balzamikový ocot môžete nahradiť výraznejšou worchestrovou omáčkou. Polievka tak získa o niečo pikantnejšiu chuť. 

Výsledná chuť polievky závisí od zrelosti (či sladkosti) paradajok. Pri záverečnom dochucovaní sa preto riaďte svojimi chuťovými pohárikmi. Ak máte radšej polievku sladšiu, pridajte cukru viac. Ak pikantnejšiu, pridajte pokojne aj kúsok chilli papričky, či čerstvé bylinky a citrónovú šťavu.

Ja pripravujem túto polievku skôr hustejšiu. Spolu s parmezánom a chrumkavými krutónmi zastúpi u nás aj hlavný chod. Moje mladšie dieťa ju naposledy jedlo tri dni po sebe a na štvrtý sa pýtalo, či nezostalo ešte aspoň trošku :-).

pic13

Odporúčam skúsiť aj ďalšie moje paradajkové inšpirácie: 

Paradajková bruschetta s mozzarellou
Fazuľovo-paradajková nátierka
Focaccia so sušenými paradajkami
Domáci kečup
Studená zeleninová polievka