Hlavný obrázok

Tapiokový puding

Možno ste si už tieto malé biele guličky všimli v obchode, ale nevedeli ste, čo by ste si s nimi počali.... Tak vedzte, že tapiokový puding je jednoduchý, ale veľmi výživný dezert, ktorý má nekonečné množstvo kombinácií.

Potrebujeme:

100 g tapiokových guličiek

300 - 400 ml vody

500 ml kokosového mlieka

cca 2 PL medu

ovocie na ozdobenie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Tapiokové guličky zmiešam v hrnci s vodou a kokosovým mliekom a nechám postáť hodinu až dve (niektoré recepty na internete uvádzajú, že ich môžete nechať namočené aj celú noc, niekto ich nenamáča vôbec). 

  2. Pridám med (nám stačia na dosladenie dve lyžice, vy pridajte aj viac, ak chcete) a za častého miešania varím na miernom ohni približne 20 - 30 minút, kým hmota nezhustne.
  3. Rozdelím do sklenených pohárikov a nechám vychladnúť. 
  4. Skladujem v chladničke a zdobím rôznym drobným ovocím, ktoré je práve v sezóne.



Na prípravu tohto tapiokového pudingu použite akékoľvek rastlinné mlieko, ktoré máte doma (alebo ktoré vám chutí). Ja som si zaobstarala jednu veľmi šikovnú "mašinku" (Mio Mat), ktorá mi vyčaruje akékoľvek mlieko doslova za pár minút - kokosové, ovsené, mandľové, ... Ak chcete, použite na prípravu tohto pudingu len čisté rastlinné mlieko, bez ďalšej vody. V takom prípade bude potrebné miešať puding asi neustále, ale sa nezačal pripaľovať na dne hrnca.
A ak použijete mlieko kravské, vyrobíte dezert podobný známej panna cotte.

Ako som už spomínala vyššie, niekto odporúča tapiokové guličky vopred namáčať, čím sa vraj skráti doba varenia.. iní zase nenamáčajú vopred vôbec... Nedopátrala som sa, ktorý spôsob je správny, preto odporúčam nájsť si spôsob prípravy, ktorý vyhovuje vám.



Puding nemá nejakú svoju výraznú chuť, preto ho môžete dochucovať podľa vlastnej ľubovôle. :-) Med môžete nahradiť akýmkoľvek iným sladidlom (javorovým sirupom, kokosovým, či trstinovým cukrom). Čokoládovú verziu vyčaríte buď pridaním kúskov čokolády počas varenia alebo ja rada používam Power nutellu. Jeden vanilkový lusk pridaný do mlieka sa postará o vanilkovú príchuť... mandľové, či arašidové maslo zase o príchuť orieškovú.. Pridaním ovocného pyré bude mať puding nielen sviežu ovocnú chuť, ale aj peknú farbu. Môžete mu dať aj bielu "čiapočku" pridaním napríklad kokosového jogurtu (namiesto šľahačky). Nebojte sa experimentovať a skúšať čo vás napadne. :-)

Toto množstvo  som rozdelila na 4 pre nás akurátne porcie, vy môžete aj na 6, či 8 menších :-). Po vychladení má puding hustú (tuhú) konzistenciu. Ak by ste chceli pripraviť krémovejší dezert, pridajte pokojne aj o 300 - 500 ml tekutiny viac, resp. použite nemej perličiek.

Takýto puding poteší nielen nejedného školáka, ale určite sa nestratí ani na žiadnej rodinnej oslave, či párty (keď ho naservírujete do malých pohárikov a pekne ozdobíte, bude naozaj veľmi efektným dezertom).

pic13

A čo sú tie tapiokové guličky, či perličky vlastne zač? :-) Množstvo informácii si viete nájsť na internete, ja by som to zhrnula aspoň v krátkosti takto:

Tapioka je vlastne škorb, ktorý sa získava z koreňa manioku. Po dobrom vychladení sa v pudingu nachádza veľa tzv. rezistentného škrobu, ktorý je prospešný pre naše trávenie (mikroflóru hrubého čreva). Vyskytujú sa tu aj vitamíny sk. B, omega 3 mastné kyseliny, draslík a veľa ďalších minerálov a stopových prvkov. A potešia sa aj bezlepkáči, je to totiž bezlepková potravina. 
Viac odborných informácii o prospešnosti rezistentného škrobu v strave nájdete napríklad v "tráviacej" knižké Igora Bukovského alebo na blogu Silvie Horeckej. :-)