Hlavný obrázok

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania! :-D

Potrebujeme:

375 g ošúpanej surovej cvikle

200 g horkej čokolády

125 g masla

1 ČL vanilkového extraktu

125 g hladkej múky

125 g cukru muscovado

2 vajíčka

štipku soli


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ošúpanú surovú cviklu dám do kuchynského robota so sekacím nožom a rozsekám na jemno. Pre mňa je to pohodlnejšie ako strúhanie, ale ak chcete nastrúhajte cviklu na klasickom strúhadle. :-)

  2. Medzitým vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu spolu s maslom.
  3. Vajíčka vyšľahám s cukrom do peny, pridám vanilkový extrakt, postrúhanú (nasekanú) cviklu a nakoniec múku so štipkou soli.
  4. Cesto dám do pekáčika s rozmermi cca 22 x 30 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Zarovnám a dám piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečiem približne 20 - 25 minút.



Nemusíte sa veľmi trápiť s presným vážením cvikle. Sú to približne 4 malé kúsky, resp. 3 stredne veľké buľvy. Alebo pridajte aj o niečo menej, ak sa obávate, že by výsledná chuť bola veľmi výrazná. Ale ako som už spomínala vyššie, ja som pridala uvedené množstvo a chlapi si to ani nevšimli. :-)

Pri príprave tohto koláčika som použila cukor muscovado. Jeho výrazná chuť sa s čokoládou a cviklou  skvelo dopĺňa. Ak však muscovado nemáte, použite iný "hnedý" cukor ako napríklad prírodný trstinový alebo kokosový.

Väčší maškrtníci môžu nakoniec do cesta primiešať aj nasekané orechy, či ďalšiu nasekanú čokoládu. 



Ďalšie čokoládové inšpirácie nájdete aj v nasledujúcich receptoch:

Cuketový koláč
Batátové brownie
Gaštanovo-čokoládové rezy
Najčokoládovejšia torta