Hlavný obrázok

Hráškové pesto

Nebojte sa, nemusíte čakať na prvú úrodu mladého hrášku. Na výrobu tohto skvelého hráškového pesta (dipu, omáčky, či nátierky) vám postačí ten z mrazničky. :-)

Potrebujeme:

450 g balenie mrazeného hrášku 

pár lístkov medovky

1 jarnú cibuľku

1 strúčik cesnaku

cca 50 g parmezánu

cca 5 PL olivového oleja

štavu z 1/2 citróna

1 ČL soli

1/4 ČL mletého čierneho korenia




pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Hrášok nemusíte ani vyťahovať z mrazničky skôr, aby sa rozmrazil. Ja ho len prelejem vriacou vodou a dám do mixéra so sekacím nožom.

  2. K hrášku pridám citrónovú šťavu, soľ, korenie, medovku, cibuľku a cesnak a na hrubo rozmixujem.
  3. Potom pridám postrúhaný parmezán a olivový olej a opäť premiešam pár stlačeniami pulzného tlačidla.
  4. Ak treba, ešte dosolím. 

Olivového oleja môžete pridať aj viac, ak by ste nechceli mať pesto veľmi husté. A ak túžite po "ozajstnej" pestovej chuti, pridajte aj ošúpané mandle a namiesto medovky zopár lístkov bazalky.
Keďže každý hrášok môže chutiť inak, riaďte sa predovšetkým svojou chuťou. Ja "musím" niekedy pridať viac citrónovej šťavy, či parmezánu, inokedy zase viac cesnaku, ... Ak chcete hrubšiu konzistenciu, mixujte ho menej, ak jemnejšiu, tak zase o niečo dlhšie.

Hráškové pesto pripravujem husté, lebo obyčajne neviem vopred na čo konkrétne ho použijem. Rozriediť sa dá hocikedy. 
Výborne chutí klasicky na cestovinách, ja ho mám však rada len tak natreté na čerstvom domácom chlebíku. Ak do neho vmiešate pár lyžíc tvarohu alebo lučiny, vznikne vám vynikajúca nátierka. Rovnako sa hodí aj na dochutenie krémových polievok, ...

pic13

Inšpiráciu na ďalšie variácie na tému pesto nájdete tu:

Špenátové pesto
Pesto zo sušených pradajok
Pesto z medvedieho cesnaku