Hlavný obrázok

Tvarohové guľky v jahodovej omáčke

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.  

Potrebujeme:

na guľky:


500 g hrudkového tvarohu

2 vajíčka

cca 10 PL celozrnnej špaldovej krupice

štipku soli


na omáčku:


jahody

pár kvapiek vanilkového extraktu

med (nemusí byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Guľky pripravím veľmi jednoducho. Zmiešam tvaroh s vajíčkami, krupicou a štipkou soli a nechám chvíľu postáť, aby krupica mala šancu nasiaknúť tekutinu z tvarohu. Tak sa cesto zahustí. 

  2. Vytvarujem guľky a tie varím v trošku osolenej vriacej vode, kým nevyplávu na povrch. Po vyplávaní ich nechám ešte minútku-dve prevariť. Ak chcete, môžete ich po vytiahnutí z hrnca pretrieť troškou rozpusteného masla, ale nie je to povinné.
  3. Jahodovú omáčku pripravím tak, že rozmixujem jahody s troškou vanilky na hladkú kašu.




Nielen moja babka, ale aj mamina používali pri príprave týchto guličiek klasickú detskú krupicu. Guličky tak máte aj o niečo svetlejšie. Ja som však zvyknutá používať celozrnnú špaldovú krupicu. Pridávajte ju ale postupne, najskôr tak 7 - 8 lyžíc, chvíľku počkajte a ak sa vám bude zdať cesto ešte mokré, tak pridajte ďalšiu krupicu (možno budete potrebovať aj viac ako 10 lyžíc krupice). Keď jej totiž pridáte málo, guľky sa vám vo vode rozpadnú a keď príliš veľa, tak budú po uvarení tuhé (čo však neznamená, že budú zlé).
Ja, keď som si nie istá, či som pridala tej krupice dosť, tak urobím jednoduchý test. Urobím jednu guličku a tú hodím do vriacej vody. A čakám či bude držať po kope alebo sa rozpadne... :-P

Keď ku guľkám podávate omáčku zo zrelého, prirodzene sladkého ovocia, naozaj nepotrebujete pridávať či do guličiek, alebo do omáčky žiaden cukor. Ak by sa vám zdala byť omáčka predsa len málo sladká, odporúčam vmiešať do nej za lyžicu - dve medu alebo niekedy postačí rozmixovať spolu s jahodami pár lístkov mäty.
Jahody môžete nahradiť akýmkoľvek iným ovocím, ktoré vám chutí, resp. ktoré je práve v sezóne. A hlavne nezabudnite omáčku pred podávaním dobre vychladiť.

Guľky robievam vo veľkosti polievkovej lyžice. To je podľa mňa tak akurát. Z tohto množsva ich pripravím asi 30 kusov, čo je viac ako dosť aj pre štvorčlennú rodinu. Hodia sa tak ako dezert, či hlavné sladké jedlo na obed. :-) 

pic13

Ďalšie inšpirácie na jedlá, ktoré občas podávame ako sladký obed nájdete aj v týchto receptoch:

Tvarohové šišky s malinovou omáčkou
Tvarohovo-jablkové lievance
Parené buchty