Hlavný obrázok

Čoko torta bez cukru a múky

Kto túto tortu ochutnal, neveril, že som do nej nepridala ani zrnko cukru a múky!. Jediný cukor, ktorý v nej je, je ten, ktorý obsahuje čokoláda (ak takú použijete). O príjemné osvieženie sa postarajú čerstvé čučoriedky a tvarohovo-čokoládový krém.

Potrebujeme:

na korpus:


125 g masla

3 vajíčka

150 g čokolády (70%)

150 g hustého bieleho jogurtu (10%)

100 g mletých mandlí

štipku soli

2 ČL prášku do pečiva

1 ČL sódy bikarbóny


na krém:


100 g čokolády (70%)

500 g jemného tvarohu

200 kyslej smotany (16%)


čučoriedky


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Začnem prípravou korpusu. Maslo vymiešam s vajíčkami (pôjde to oveľa jednoduchšie, keď obidve suroviny budú mať izbovú teplotu). Pridám roztopenú a už trochu vychladnutú čokoládu, štipku soli a jogurt. Dobre sa to všetko mieša aj ručne, metličkou, nemusíte použiť kuchynský robot.

    2. Nakoniec vmiešam mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva a jedlou sódou.
    3. Cesto dám do okrúhlej tortovej formy s priemerom cca 20 cm, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Povrch zarovnám a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30 - 40 minút. Po 30 minútach odporúčam častejšie kontrolovať. Ja používam klasický test špajdľou - po zapichnutí do cesta musí zostať suchá a čistá.
    4. Na krém rozpustím ďalšiu čokoládu a nechám chvíľu chladnúť.
    5. Vymiešam tvaroh spolu s kyslou smotanou a pridám rozpustenú čokoládu.
    6. Po vychladnutí korpus prekrojím na dve polovice. Spojím krémom, na ktorý som poukladala čučoriedky.
    7. Povrch torty rovnako potriem krémom a ozdobím ďalšími čučoriedkami. 



Táto čokoládová torta s čučoriedkami naozaj nepotrebuje žiaden pridaný cukor. Mandľový korpus a tvarohovo-smotanový krém sa spolu s čučoriedkami postarajú o vyváženú a osviežujúcu chuť.

Pri príprave kropusu sa nezľaknite. Spojiť vajíčka s maslom môže byť niekedy náročnejšie, ale ako som už bola spomínala, keď budú mať obe suroviny izbovú teplotu, pôjde to o niečo ľahšie. A nemusíte ich vymiešať zase úplne do hladka, pridaním ďalších surovín sa všetko pekne spojí.

Čokoládová torta bude výdatnejšia a sýtejšia, keď na prípravu krému použijete namiesto tvarohu napríklad mascarpone alebo kyslú smotanu nahradíte šľahačkou. Čučoriedky môžete rovnako nahradiť iným, možno aj sladším ovocím. K čokoláde sa výborne hodia napríkad jahody, či maliny.
Keď pridáte roztopenú čokoládu do studeného tvarhou a smotany, vznikne vám akýsi "stračatelový" efekt. Krém tak bude mať v sebe malé kúsky čokolády (viď foto). Ak by ste ho však chceli mať jemnejší a uhladenejší, tvaroh so smotanou musia mať aspoň približnú teplotu ako roztopená čokoláda.

Pre výraznejšiu mandľovú chuť môžete po rozkrojení pokvapkať korpus mandľovým likérom (amarettom). Tým mu tiež pridáte trochu sladkosti. Alebo korpus potrite trochou domáceho džemu.

pic13

Ďalšie čokoládové inšpirácie nájdete aj v nasledujúcich receptoch:

Čoko koláč
Batátové brownies
Najčokoládovejšia torta
Extra čokoládové sušienky