Hlavný obrázok

Portugalské koláčiky

Počas dovolenky v Portugalsku sme sa všetci do jedného nevedeli dojesť pre túto krajinu tak typických koláčikov - "pastišov". Originál je síce len jeden, ale i táto napodobenina má niečo do seba. :-)

 

Potrebujeme:

500 g balenie lístkového cesta

300 ml plnotučného mlieka

250 ml šľahačkovej smotany

1 celé vajce

3 žĺtka

cca 5 PL prírodného trstinového cukru

1 ČL vanilkového extraktu


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Lístkové cesto rozvaľkám do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 35 x 20 cm. 

    2. Vyvaľkané cesto zrolujem do rolády a dám aspoň na pol hodinu opäť do chladničky.

    3. Medzitým pripravím žĺtkový krém. Vajíčko a žĺtka vymiešam priamo v hrnci s hrubým dnom s cukrom a vanilkovým extraktom. Potom pridám smotanu s mliekom a opäť všetko dobre premiešam. 
    4. Mlieko so smotanou zahrievam na miernom ohni za stáleho miešania. Je potrebné byť trpezlivý a nevariť krém na vysokej teplote, lebo sa vám môže pripáliť. Krém varím cca 25 - 30 minút, resp. kým nezhustne.
      To, že je krém dostatočne hustý zistíte tak, že keď prejdete po vareške prstom, zostane na nej "cestička". Hotový krém nechám trochu vychladnúť. Aby sa mi na jeho povrchu nevytvorila počas chladenia kôrka, prikryjem ho potravinovou fóliou.

    5. Vychladnutú roládu z lístkového cesta nakrájam na približne centimeter hrubé kolieska a vložím do jamiek na plechu na muffiny.

    6. Jednotlivé kolieska prstami vytvarujem do tvaru muffinového košíka a opäť dám vychladiť. Košícky by mali byť veľmi tenké. Po upečení sa ešte nafúknu a keď budú hrubé, nebudú tak chrumkať ako by mali. :-)

    7. Vyhladené košíčky z lístkového cesta naplním žĺtkovým krémom približne do troch štvrtín.
    8. Pečiem v rúre vyhriatej na 250 stupňov približne 15 - 17 minút.



Ak máte tú možnosť, kúpte lístkové cesto, ktoré obsahuje maslo (alebo si ho vyrobte). Ak tú možnosť nemáte, koláčiky budú výborne aj s bežne dostupným cestom. Vďaka maslu sú však o niečo krehkejšie.

Aby cesto pekne lístkovalo, musí byť dobre vychladené. Odporúčam aj po vytvarovaní jednotlivých košíčkov dať plech aspoň na pár minút opäť do chladničky a až potom plniť krémom a piecť.
Žĺtkový krém by nemal byť veľmi hustý, ale jemne krémový. A taký by mal byť aj po upečení koláčikov, nečakajte, že úplne stuhne.
I keď vás to bude lákať, neplňte košíčky úplne do plna. Počas pečenia sa krém nafúkne a vytiekol by vám.

Z jedného balenia lístkového cesta pripravíte cca 24 koláčikov. Závisí to od toho, na koľko koliesok sa vám podarí roládu z cesta nakrájať. Ako som už bola spomínala, korpus koláčikov by mal byť tenký. 

Koláčiky by sa mali piecť na veľmi vysokej teplote a pomerne krátku dobu. Takto vám na ich povrchu vzniknú aj typické tmavé fliačiky, ktoré na nich proste musia byť. :-)

pic13

Pastéis de Nata sú koláčiky, ktoré nájdete v Portugalsku na každom rohu. I keď sú veľmi chutné, sú to v podstate len napodobeniny originálnych Pastéis de Belém. Pochutiť si na nich môžete iba priamo v Lisabone, v časti Belém, kde sa vyrábajú a aj predávajú. Recept na tento originál je prísne tajný a strážený. Najlepšie sú ešte teplé, kedy je cesto úžasne chrumkavé a náplň jemná a vláčna. Odporúča sa posypať si ich trochou mletej škorice a cukrom, ktoré vám automaticky pribalia k vášmu nákupu. :-)