Hlavný obrázok

Koláč zo špagetovej tekvice

Práve vďaka receptu na tento koláč som podľahla chuti špagetovej tekvice. Ak ste ju ešte neskúsili, tak je najvyšší čas to napraviť. Som presvedčená o tom, že koláč zo špagetovej tekvice nebudete piecť iba raz. 

Potrebujeme:

na "korpus":


1 špagetovú tekvicu

250 g ricotty

25 g parmezánu

3 vajíčka

soľ, mleté čierne korenie


na pradajkovú omáčku:


1 menšiu cuketu

1 červenú cibuľu

3 - 4 strúčiky cesnaku

soľ, mleté čierne korenie

sušené oregáno

cca 2 PL masti alebo prepusteného masla (ghí)

1 plechovku drvených paradajok


cca 200 g tvrdého syra na posypanie

paradajky na ozdobu (nemusia byť)


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Začnem prípravou tekvice. Keďže zaberie asi najviac času, pečiem tekvicu deň vopred. Na druhý deň je už aspoň vychladnutá a dá sa s ňou dobre manipulovať.
    Takže tekvicu umyjem, osuším a prekrojím na dve polovice (opatrne, pôjde to trochu ťažšie). Lyžicou vyberiem všetky jadierka. Dužinu pokvapkám olivovým olejom (alebo rozohriatym prepusteným maslom), posolím a okorením. Dám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie, reznou stranou dole. Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 - 40 minút, v závislosti od veľkosti tekvice.

  2. Na druhý deň pokračujem prípravou omáčky. Cuketu nakrájam na tenšie kolieska a potom na malé akoby hranolky.

  3. Vo väčšej panvici rozohrejem masť a začnem opekať cuketové hranolčeky. 
  4. Pridám k nim na polmesiačiky nakrájanú červenú cibuľu a restujem, kým spolu s cuketou trochu nezhnedne.
  5. Nasledujú na drobno nasekané strúčiky cesnaku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a oregano. Opäť restujem, kým nezačne cesnak rozvoniavať.
  6. Nakoniec orestovanú zeleninu podlejem konzervou drvených paradajok a nechám pobublávať. Omáčka by mala byť naozaj hustá, tak ak pustila zelenina viac šťavy, nechajte ju z omáčky odpariť. 
  7. "Korpus" pripravím veľmi jednoducho. V miske vymiešam vareškou ricottu, strúhaný parmezán a vajíčka. Dochutím soľou a korením.
  8. Upečenú a vychladnutú tekvicu pomocou vidličky "natrhám" na jednotlivé špagety. Tie potom v rukách alebo cez sitko zbavím prebytočnej tekutiny a vmiešam ku korpusovému základu.
  9. A už len vyskladám do vymastenej zapekacej formy. Najskôr na dno rovnomerne rozprestriem ricottový korpus, naň paradajkovú omáčku a všetko to zakryjem postrúhaným tvrdým syrom. Kto chce, môže ešte dozdobiť ďalšími paradajkami.
  10. Pečiem v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 30 minút, kým povrch koláčika nebude mať peknú zlatistú farbu.

Pri príprave tohto koláčika som sa inšpirovala receptom mojej obľúbenej českej bloggerky Janiny Černej na jej stránke cukrfree.cz. Ona vo svojom recepte použila aj huby, ktoré my doma veľmi nemusíme a  prípravu omáčky som si preto o niečo zjednodušila.
Musím povedať, že tento koláč predčil moje očakávania! Je výborný aj na druhý deň, nemusíte ho ani zohrievať. Ideálny nielen ako pohostenie pre návštevu, ale spolu s miešaným šalátikom aj ako plnohodnotné hlavné jedlo (či už obed alebo večera).
Povrch koláča môžete posypať akýmkoľvek syrom, ktorý máte v obľube... eidam, ementál, gouda, ... nepoužívajte však žiadne nízkotučné verzie. Syr sa potom tak pekne neroztečie a nezapečie.
Pred podávaním odporúčam pokvapkať koláč olivovým olejom a posypať nejakými čerstvými bylinkami, ak máte chuť (výborne sa hodí napríklad čerstvá bazalka).

pic13

Ak vám chutia takéto slané koláče, nech sa páči ďalšia inšpirácia:

Cviklový koláč s ricottou
Bryndzový koláč so špargľou
Slaný koláč s ementálom
Cuketový koláč s paradajkami