Hlavný obrázok

Marcipánové guľky

Ak máte radi marcipán tak ako my, tak teraz si prídete na svoje. Tieto guľky sú vďaka použitým surovinám možno trošku nezvyčajné, ale všetci ochutnávači sa zhodli na jednom: sú fantastické!

Potrebujeme:

250 g marcipánu

60 g celých mandlí (aj so šupkou)

1 vajíčko

80 g batátového pyré

3/4 ČL sušeného zázvoru

20 g amarantovej múky

40 g mandľovej múky

celé (ošúpané) mandle na ozdobu


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Marcipán nastrúham do misky na hrubom strúhadle.

  2. Celé, neošúpané mandle zomeliem na mlynčeku na kávu a spolu s bielkom, batátovým pyré, múkami a sušeným zázvorom pridám k postrúhanému marcipánu.
  3. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do fólie a dám ho aspoň na hodinu do chladničky.
  4. Po vychladení odoberám z cesta množstvo zodpovedajúce približne objemu polievkovej lyžice a tvarujem guľky.
  5. Každú guľku odzobím tromi mandľami bez šupky a poukladám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie.
  6. Všetky guľky potriem žĺtkom, ktoré mi ešte zostalo (vymiešam ho s troškou vody) a pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 15 minút.



Z tohto množstva som pripravila asi 25 guličiek. Ich množstvo závisí od toho, aké veľké ich budete robiť. Keďže som mala mandle väčšie, robila som väčšie aj guličky. :-)

Výsledná chuť guličiek je závislá aj na kvalite marcipánu, ktorý použijete. Ako som objavila marcipán značky Rapunzel, nekupujem už žiadny iný. Tento obsahuje totiž až 50%! mandlí a zbytok je med. To je všetko. Tak si viete predstaviť tú úžasnú chuť. 

Tento recept som odkukala od Silvie Horeckej (www.horecka.sk), takže ak by ste si chceli prečítať k receptu viac informácií, odporúčam navštíviť jej stránku. 

pic13

Ďalšie skvelé inšpirácie na rôzne guľky, guličky, či pralinky nájdete aj v týchto receptoch:

Čokoládovo-orieškové guličky
Ovsené guličky
Čokoládové pralinky
Mandľové pralinky
Orieškové pralinky