Hlavný obrázok

Mrkvová torta s lieskovcami

Mrkvovú tortu mám vo zvyku piecť okolo Veľkej noci. Tento raz vám ponúkam svoju najnovšiu, vylepšenú verziu. Opäť som v nej výrazne znížila množstvo cukru, pridala lieskovce a nielen chuťovo, ale i nutrične veľmi zaujímavé múky: z hroznových semienok, amarantovú a mandľovú. Kto skúsi, určite nebude ľutovať! 

Potrebujeme:

na korpus:


4 vajcia

1/2 šálky (100 g) nerafinovaného trstinového cukru

1 šálku tekutého kokosového oleja

1 šálku (125 g) hladkej špaldovej múky

1/2 šálky (60 g) celozrnnej špaldovej múky

1 PL (10 g) múky z hroznových semien

1 PL (10 g) amarantovej múky

40 g mandľovej múky

štipku soli

2 ČL prášku do pečiva

1 ČL jedlej sódy

2 ČL mletej škorice

2 šálky (cca 200 g) jemne postrúhanej mrkvy

100 g lieskovcov


na krém:


500 g mascarpone

250 g kyslej smotany (16%)

3 plátky želatíny

1-2 PL medu (nemusí byť)

štipku mletej vanilky (nemusí byť)


marhuľový džem


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom do svetlej peny.

    2. Postupne prilievam tekutý kokosový olej, ktorý tiež dobre zašľahám do vajíčkovej peny.
    3. Medzitým zmiešam v druhej miske všetky múky, prášok do pečiva, sódu, mletú škoricu a štipku soli.
    4. Suchú zmes vmiešam (ešte stále v mixéri) do vajíčkovej.
    5. Nakoniec do vymiešaného cesta pridám na jemno postrúhanú mrkvu a na hrubo nasekané lieskovce. Tento krok už robím len vareškou.
    6. Takto pripravené cesto vylejem do malej tortovej formy (priemer 18 cm), dno ktorej som vystlala papierom na pečenie. Formu nevymazávam.
    7. Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 60 - 80 minút. Či je korpus dostatočne prepečený zistíte jednoduchým špajdľovým testom.
    8. Po vychladnutí vyberiem korpus z formy a rozrežem ho na tri časti.
    9. Spodnú a strednú časť potriem najskôr trochou marhuľového džemu a naplním krémom. Krémom potriem aj boky a vrch torty.
    10. Krém pripravujem nasledovne: mascarpone a kyslú smotanu (oboje izbovej teploty, nie priamo z chladničky) vymiešam a podľa chuti ešte pridám trošku mletej vanilky, prípadne aj med (ale ten podľa mňa vôbec nie je treba). 
    11. Tri plátky želatíny rozpustím v hrnčeku podľa návodu na obale a zmiešam so smotanovým krémom. Nechám v chladničke dobre vychladiť.



Nech vás neodradia niekomu možno neznáme druhy múk. Ak ich nemáte doma a nechcete experimentovať, tak namiesto múky z hroznových semien, amarantovej a mandľovej použite ďalšíu polovicu šálky napríklad celozrnnej špaldovej. Takže použijete hladkú a celozrnnú v pomere 1:1. Alebo pripravte celý korups len z hladkej múky. 
Alebo si zmes múk namiešajte podľa svojich preferencií a dajte vedieť, ako sa vám to podarilo. :-)
Ja mám tortový korpus trochu tmavší. Je to spôsobené práve tým, že som použila múku z hroznových semien, ktorá je tmavá. Neľakajte sa preto, ak by vám vyšiel korpus v inom odtieni. :-)

Korpus môžete piecť aj pri vyššej teplote, 180 stupňov. Budete ho mať upečený skôr. Ja ho však radšej pečiem pri nižších teplotách, keďže používam rôzne múky a chcem, aby si zachovali čo najviac výživných látok.

Rovnako kreatívny nemusíte byť len pri múkach, ale aj pri kréme. Mne síce chutí tento najviac, ale použiť môžete akýkoľvek svoj obľúbený. Hodí sa aj tzv. pribináčikový, či klasický vanilkový, maslový. Keďže používam pre istotu aj želatínu, pripravujem krém deň vopred, aby v chladničke dobre stuhol.

Tortu podávam dobre vychladenú. A podľa môjho názoru je na druhý deň ešte lepšia. :-)

pic13

Ďalšie mrkvové (a nielen sladké) inšpirácie nájdete aj v týchto receptoch:

Mrkvová torta s tvarohom (pôvodný recept, ktorým som sa nechala v tomto prípade inšpirovať)
Mrkvová slaná roláda
Mrkvové muffiny s jablkovým pyré
Mrkvové taštičky
Mrkvová nátierka