Hlavný obrázok

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký Veľkonočný mazanec v kváskovej verzii.

Potrebujeme:

na rozkvas:


1 - 2 PL materského kvásku

100 g celozrnnej špaldovej múky

100 ml vody


na cesto:


200 g rozkvasu

150 g manitoba múky

150 g hladkej špaldovej múky

štipku soli

70 g prírodného trstinového cukru

60 ml plnotučného mlieka

90 g masla

1 menšie vajce a 1 žĺtko (spolu cca 70 g)

hrozienka namočené v rume (nemusia byť)



1 žĺtko na potretie

mandľové plátky na posypanie


pic13

Postup prípravy receptu:

  1. Ráno si zamiešam v pohári suroviny na rozkvas, čiže materský kvások, celozrnnú špaldovú múku a vodu. Pohár zatvorím a nechám 10 - 12 hodín na kuchynskej linke (v závislosti od sily vášho kvásku). 

  2. Večer, po vykvasení rozkvasu, vymiesim cesto. V malom hrnčeku zohrejem mlieko spolu s maslom a nechám vychladnúť.
  3. V mise kuchynského robota odvážim všetky ostatné suroviny na cesto, pridám už vlažné mlieko s maslom a vymiesim cesto. Miesim aspoň 5 minút.
  4. Keď mi vznikne hladké cesto, tak ho prikryjem potravinovou fóliou a dám do chladničky (alebo ak je vonku ešte chladno, tak na balkón). Pokračujem na druhý deň.
  5. Ráno premiestnim cesto z misy na pracovnú plochu a rukami prehnetiem. 
  6. Vytvarujem guľatý bochníček, ktorý preložím na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Prikryjem misou, v ktorej cesto do rána kyslo a nechám podkysnúť aspoň 2 hodiny. 
  8. Medzitým rozohrejem rúru na 230 stupňov.
  9. Pred pečením potriem mazanec žĺtkom, posypem mandľovými plátkami a žiletkou narežem do kríža. 
  10. Po vložení do rúry stiahnem teplotu na 200 stupňov a pečiem 10 minút. Cca po 8 minútach som mazanec prikryla ďalším papierom na pečenie, aby nebol veľmi tmavý.
  11. Potom znížim teplotu na 160 stupňov a pečiem približne 40 - 45 minút. Odporúčam skontrolovať prepečenie mazanca pomocou špajle. 



Na sladké pečenie obyčajne používam špaldový kvások, ktorý dokrmujem celozrnnou špaldovou múkou. Ak nemáte špaldový dá sa použiť aj ražný, treba však rátať s tým, že mazanec môže mať viac "chlebovejšiu" chuť.
Maslo zvyknem rozpustiť v mlieku, lebo obyčajne ho zabudnem vybrať z chladničky skôr. Môžete však do cesta pridať mlieko a maslo izbovej teploty, nemusíte ich zohrievať.

Neľakajte sa možno neznámej manitoba múky. Ja ju rada používam kvôli jej výživovým vlastnostiam. Ak ju nemáte, alebo ju proste nechcete použiť, nahraďte ju buď ďalšou hladkou špaldovou, či pšeničnou múkou. Alebo časť múky použite celozrnnú. Tento raz som chcela mať mazanec "biely", tak celozrnnú múku som použila iba do rozkvasu, nie priamo do cesta.

Keďže je toto cesto maslovejšie, nepodkysne tak, ako keď pripravujem chlebík. O to viac však narastie v rúre počas pečenia, tak s tým treba rátať. I keď vás to bude lákať, nevynechajte narezanie bochníka. Počas pečenia by vám popraskal na miestach, ktoré by sa vám nemuseli pozdávať. Narezaním máte jeho rast pod kontrolou. :-) 

pic13

Ak si predsa len netrúfate na kváskový mazanec, vyskúšajte moju jednoduchšiu verziu z kvasníc: 

Mazanec