Best Recipes
s marhuľovou glazúrou

Krehký jablkový koláč

Krehký jablkový koláč s marhuľovou glazúrou patrí k mojím terajším jablkovým favoritom. Práve vďaka jablkám a marhuľovej glazúre je sladký a šťavnatý. Ideálny napríklad na nedeľné popoludnie (a nielen to).

na krehké cesto:

110 g hladkej špaldovej múky

110 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

2 PL práškového cukru

1 žĺtko

štipku soli

cca 2 PL studenej vody


na "plnku":

2 červené jablká

1 - 2 PL prírodného trstinového cukru

mletú škoricu

50 g masla


na marhuľovú glazúru:

3 PL marhuľového džemu

2 PL mandľového likéru (amaretta) alebo rumu



Príprava
Kroky: 6

Ak pečiem tento koláčik na slávnostnejšiu príležitosť, podávam ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Razom sa z neho stane skvelý zákusok.

1.

Najskôr pripravím krehké cesto. Múku, maslo, žĺtko, cukor a štipku soli dám do kuchynského robota so sekacím nožom a pár stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. (Vy ho môžete pokojne vypracovať aj ručne). Keď sa všetky suroviny spoja do akejsi mrveničky, pridám vodu. Najskôr jednu lyžicu a ak sa cesto ešte celkom nespojilo, tak aj druhú. Koľko vody použijem závisí od múky. Keď kúsok cesta stlačím medzi prstami, musí držať tvar. Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám na 30 minút do chladničky.

2.

Po vychladení cesta ho vyvaľkám medzi dvoma kusmi potravinovej fólie (alebo papiera na pečenie) a preložím do pripravenej formy na pečenie. Keďže je cesto mastné, nie je potrebné formu vymazávať. Okraje zarovnám a dno popichám vidličkou. 

3.

Na takto pripravené cesto poukladám na plátky nakrájané jablká. Poprášim ich cukrom, mletou škoricou a polejem roztopeným maslom. 

4.

Dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 30 minút.

5.

Potom koláč vyberiem a jablká potriem marhuľovou glazúrou. Tú pripravím veľmi jednoducho - marhuľový džem vymiešam s amarettom.

6.

Potretý koláč dám ešte maximálne na 5 minút do rúry pod gril, aby džem jemne zkaramelizoval. Treba byť však opatrný a koláč strážiť, aby sa nepripálil. Niekedy môžu stačiť len tri minúty.

Výhodou tohto koláča z krehkého cesta je to, že cesto nie je potrebné vopred predpiecť tzv. slepým pečením. Jablká ukladám priamo na surové cesto.
Ak použijem sladšie jablká, ich posypanie cukrom vynechám. Namiesto jabĺk viete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky, či na plátky nakrájané broskyne. Pikantnejšiu chuť dodá koláču pomarančový džem zmiešaný s rumom. Alebo vám napadla iná zaujímavá kombinácia? 

Použitie takejto obdĺžnikovej formy na pečenie nie je podmienkou. Na prípravu tohto jablkového koláča sa rovnako hodí aj klasická okrúhla forma s podobne vlnitým okrajom a odnímateľným dnom alebo malé okrúhle formičky, z ktorých sa priamo pripravia jednotlivé porcie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta