4 vajíčka
150 g práškového cukru (ale stačí aj 100 g)
125 ml oleja
100 ml vody
250 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
Príprava
Kroky: 8
Tortovú formu vysteliem papierom na pečenie a rúru vyhrejem na 160 stupňov.
Oddelím žĺtka od bliekov a odvážim si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 75 g.
Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám cukor. Šľahám až kým nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.
V druhej miske zase vyšľahám žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej skoro až bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.
K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vlažnú vodu.
Nakoniec postupne spojím žĺtkovú hmotu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom. Jemne, vareškou.
Takto pripravené cesto vlejem do tortovej formy a povrch zľahka uhladím.
Pečiem pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečiete korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečte ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú (žiadne cesto sa na ňu nelepí), korpus je hotový.
Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.
Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.
Približne po 20 minútach prekryjem korpus papierom na pečenie, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.
Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 30 minút a až potom ho z formy vyberiem.
Uvedené množstvo v základnom recepte používam na tortovú formu s priemerom cca 20-22 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti.
A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kysnuté jablkové lievance
Tvarohové šišky
Bezé roláda
Jam drops
Metrový koláč
Expresné mandľové sušienky
Parížske rožky
Mandľové sucháre
Vyskúšajte
Moje receptové inšpirácie.
Kysnuté šišky
Syrové praclíky
Brokolicová polievka
Domáci hamburger
Hŕstková polievka
Narodeninová torta
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Plnené medovníky
Perníková granola
Vianočný koláč
"Burgyňáky"
Filo košíčky
Mandľové biscotti
"Obyčajné" pletenky či rožky
Kakaové stromčeky
Vyskúšajte moje