Best Recipes
základný recept

Tortový korpus

Každá cukrárka má svoj osvedčený recept na tortový korpus. Mne to chvíľu trvalo, kým som našla recept, s ktorým by som bola úplne spokojná. Ale podarilo sa a nedám naň dopustiť!

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g práškového cukru (ale stačí aj 100 g)

125 ml oleja

100 ml vody

250 g hladkej múky

1 prášok do pečiva



Príprava
Kroky: 8

1.

Tortovú formu vysteliem papierom na pečenie a rúru vyhrejem na 160 stupňov.

2.

Oddelím žĺtka od bliekov a odvážim si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 75 g.

3.

Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám cukor. Šľahám až kým nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.

4.

V druhej miske zase vyšľahám žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej skoro až bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.

5.

K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vlažnú vodu. 

6.

Nakoniec postupne spojím žĺtkovú hmotu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom. Jemne, vareškou.

7.

Takto pripravené cesto vlejem do tortovej formy a povrch zľahka uhladím.

8.

Pečiem pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečiete korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečte ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú (žiadne cesto sa na ňu nelepí), korpus je hotový.

Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.

Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.

Približne po 20 minútach prekryjem korpus papierom na pečenie, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.

Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 30 minút a až potom ho z formy vyberiem. 

Uvedené množstvo v základnom recepte používam na tortovú formu s priemerom cca 20-22 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti. 

A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Ovsené lievance s jablkom

Raz do týždňa si naše deti vypýtajú sladký obed. A obyčajne by to mali byť palacinky. Tento raz som im ale pripravila tieto skvelé ovsené lievance. Jablko im dodá sladkosť, preto pridávať do nich cukor je úplne zbytočné.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Šľahačková torta

Veľmi jednoduchá, ale o to efektnejšia torta, ktorá je ako stvorená na letnú párty, či oslavu. Kombinácii čerstvého ovocia a šľahačky neodolá nikto. :-)

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Parené buchty

Parené buchty sú u nás sladkou "klasikou" už od môjho detstva. I keď ich príprava chvíľu trvá, nie je to nič zložité. Každá gazdinka má zrejme svoj overený recept... a toto je ten môj :-).

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

s kešu krémom

Power koláčiky