Best Recipes
základný recept

Tortový korpus

Každá cukrárka má svoj osvedčený recept na tortový korpus. Mne to chvíľu trvalo, kým som našla recept, s ktorým by som bola úplne spokojná. Ale podarilo sa a nedám naň dopustiť!

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g práškového cukru (ale stačí aj 100 g)

125 ml oleja

100 ml vody

250 g hladkej múky

1 prášok do pečiva



Príprava
Kroky: 8

1.

Tortovú formu vysteliem papierom na pečenie a rúru vyhrejem na 160 stupňov.

2.

Oddelím žĺtka od bliekov a odvážim si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 75 g.

3.

Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám cukor. Šľahám až kým nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.

4.

V druhej miske zase vyšľahám žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej skoro až bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.

5.

K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vlažnú vodu. 

6.

Nakoniec postupne spojím žĺtkovú hmotu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom. Jemne, vareškou.

7.

Takto pripravené cesto vlejem do tortovej formy a povrch zľahka uhladím.

8.

Pečiem pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečiete korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečte ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú (žiadne cesto sa na ňu nelepí), korpus je hotový.

Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.

Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.

Približne po 20 minútach prekryjem korpus papierom na pečenie, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.

Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 30 minút a až potom ho z formy vyberiem. 

Uvedené množstvo v základnom recepte používam na tortovú formu s priemerom cca 20-22 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti. 

A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Kokosové laskonky

Kokosová verzia známeho dezertu z cukrárne. Lebo my všetci doma kokos naozaj môžeme. No a karamelový krém sa k nemu perfektne hodí.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania!

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Tekvicové lievance

Keď už si pripravujem tekvicové pyré napríklad na kváskový chlebík, pripravím ho, samozrejme, vždy viac. Aby mi určite nejaké zostalo aj na tieto fantastické lievance. Opäť jeden z rýchlych receptov, v ktorom sa zaobídete bez cukru a múky.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

zdravá chuťovka

Pečený cícer

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

plnené marcipánom

Slivkové gule

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka