Best Recipes
aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

potrebujeme:

1 šálku zmesi strukovín na hŕstkovú polievku

3 stredne veľké zemiaky

2 väčšie mrkvy

2 bobkové listy

kúsok klobásy (nemusí byť)

soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, ...

cca 1,5 l vody



Príprava
Kroky: 7

Ak nemáte zmes strukovín na hŕstkovú polievku, môžete si namiešať svoju vlastnú. V tej mojej, kupovanej, je hrach žltý a zelený polený, perličková biela fazuľa, šošovica stredná, červená šošovica, fazuľa Mungo, farebná fazuľa a fazuľa Adzuki.

1.

Zmes strukovín namočím do dvoch šálok vody, najlepšie na noc. Ak nemám toľko času, postačí aj pár hodín.

2.

Namočené a naboptnané strukoviny zlejem, dáme do hrnca a zalejem cca 1,5 litrom čerstvej vody. Pridáe bobkové listy a varím na miernom plameni približne 20 minút.

3.

Medzitým očistím a nakrájam zemiaky a mrkvu na kocky a kolieska. Po 20 minútach ich pridám do hrnca a varím ďalších približne 20 minút, resp. kým nie sú strukoviny a mrkva so zemiakmi mäkké. 

4.

Ochutím soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou... prípadne aj ďalším korením podľa vašej chuti. 

5.

Ja polievku zahusťujem tak, že približne jej polovicu rozmixujem ponorným mixérom.

6.

Po takomto zahustení pridám ešte na menšie kúsky nakrájanú klobásku a nechám prejsť varom.

7.

Polievku podľa potreby ešte dokorením, ale obyčajne to už nie je treba, lebo klobáska ju dostatočne dochutí.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt