Best Recipes
aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

potrebujeme:

1 šálku zmesi strukovín na hŕstkovú polievku

3 stredne veľké zemiaky

2 väčšie mrkvy

2 bobkové listy

kúsok klobásy (nemusí byť)

soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, ...

cca 1,5 l vody



Príprava
Kroky: 7

Ak nemáte zmes strukovín na hŕstkovú polievku, môžete si namiešať svoju vlastnú. V tej mojej, kupovanej, je hrach žltý a zelený polený, perličková biela fazuľa, šošovica stredná, červená šošovica, fazuľa Mungo, farebná fazuľa a fazuľa Adzuki.

1.

Zmes strukovín namočím do dvoch šálok vody, najlepšie na noc. Ak nemám toľko času, postačí aj pár hodín.

2.

Namočené a naboptnané strukoviny zlejem, dáme do hrnca a zalejem cca 1,5 litrom čerstvej vody. Pridáe bobkové listy a varím na miernom plameni približne 20 minút.

3.

Medzitým očistím a nakrájam zemiaky a mrkvu na kocky a kolieska. Po 20 minútach ich pridám do hrnca a varím ďalších približne 20 minút, resp. kým nie sú strukoviny a mrkva so zemiakmi mäkké. 

4.

Ochutím soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou... prípadne aj ďalším korením podľa vašej chuti. 

5.

Ja polievku zahusťujem tak, že približne jej polovicu rozmixujem ponorným mixérom.

6.

Po takomto zahustení pridám ešte na menšie kúsky nakrájanú klobásku a nechám prejsť varom.

7.

Polievku podľa potreby ešte dokorením, ale obyčajne to už nie je treba, lebo klobáska ju dostatočne dochutí.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Polievka Tom Yum

Túto pikantnú polievku som si zamilovala na prvé ochutnanie. I keď ju nikdy neuvarím ako v pravej ázijskej (resp. thajskej) reštaurácii, obľúbila som si aj svoju domácu verziu.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem