Best Recipes
s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

potrebujeme:Serves: 24

250 g hladkej múky

1/4 ČL jedlej sódy

1/2 ČL prášku do pečiva

2 ČL mletej škorice

1/2 ČL sušeného zázvoru

1/2 ČL mletého klinčeka

štipku muškátového orieška

štipku soli

1/2 ČL kardamónu

170 g roztopeného masla

1/3 šálky (cca 100 g) tekvicového pyré

100 g hnedého cukru

100 g kryštáľového cukru

100 g čokoládových kvapiek



Príprava
Kroky: 6

Zoznam ingrediencií sa to môže zdať byť dlhý, ale závisí od vás koľko druhov voňavého korenia použijete. Ak nemáte, môžete ho vynechať, použiť napríklad iba škoricu alebo sa výborne hodí aj zmes perníkového korenia.

1.

V mise zmiešam múku so všetkými druhmi korenia, sódou, práškom do pečiva, čokoládou a štipkou soli.

2.

V druhej miske vymiešam roztopené maslo s cukrom a tekvicovým pyré. Ja som použila pyré z hokkaido tekvice.

Ak pripravujete tekvicu varením vo vode, môže byť výsledné pyré redšie, vodovejšie. V takom prípade buď pridajte o niečo viac múky alebo z tekvice vytlačte prebytočnú tekutinu cez jemné sitko, či utierku. Ja tekvicu najčastejšie pečiem v rúre a mixujem tyčovým mixérom.

3.

Mokré suroviny pridám k tým suchým a vymiešam cesto. 

4.

Jednotlivé guličky / sušienky sa vám budú tvarovať lepšie, keď bude cesto vychladené. Keďže je v ňom veľa roztopeného masla a pyré, tak je cesto mäkké. Po pol hodinke - hodinke v chladničke bude stuhnutejšie. Bude sa vám s ním lepšie pracovať. 

5.

Veľkosť sušienok nechám na vás, ja som robila guličky približne vo veľkosti golfovej loptičky. Ukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia sa trochu nafúknu, tak ich nedávam blízko k sebe (12 sušienok na jeden plech je tak akurát).

Po vytvarovaní ich môžete dať opäť na chvíľu do chladu, kým sa vyhreje rúra. Ak máte radšej sušienky tenšie, tak jednotlivé guličky na plechu prstami trochu stlačte. Nenafúknu sa až tak a budú o niečo viac chrumkavejšie.

6.

Pečiem ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15 minút.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s batátovým pyré

Marcipánové guľky

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zjednodušená verzia

Parížske rožky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky