Best Recipes
zeleninová nátierka

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Potrebujeme:

3 červené papriky

2 - 3 paradajky

2 menšie cibule

4 strúčiky cesnaku

soľ

olivový olej

1 PL koriandrových semienok

1 PL feniklových semienok

1 PL celej rasce

hrsť nešúpaných mandlí

granátové jablko

petržlenovú vňať

balzamikový ocot

1 jalapeňo papričku (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 7

Príprava tejto nátierky pozostáva z niekoľkých krokov, ktoré síce chvíľku trvajú, ale nie je to nič náročné. A verte mi, keď ju ochutnáte, budete ju pripravovať častejšie.

1.

Červenú (hrubostennú) papriku prekrojím na polovice, zbavím stopky a semienok. Paradajky nakrájam tiež na polovice, cibuľu na väčšie kusy. Všetku zeleninu rozložím na plech vystlaný papierom na pečenie, posolím, pokvapkám olejom a dám na 20 min. piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte k zelenine aj jednu celú chilli papričku.

2.

Po 20 minútach pridám k zelenine očistené strúčiky cesnaku a pečiem ďalších 20 minút.

3.

Po upečení nechám zeleninu chvíľku chladnúť, aby som z nej vedela dať dole šupky. Nemusíte sa so šupkami trápiť úplne, ale skúste dať dole aspoň väčšinu. Nátierka tak bude jemnejšia a krémovejšia. Ak ste piekli aj chilli papričku, tak odporúčam odstrániť semienka, aby nebola nátierka veľmi štipľavá a pridať najskôr možno iba polovicu.

4.

Hrsť mandlí pár minút restujem na suchej panvici a dám ich bokom. Na prípravu nátierky môžete použiť akékoľvek orechy, ktoré máte doma. Často sa používajú vlašské, ale aj píniové, lieskové, ... niekto má vo zvyku pridávať napríklad aj čerstvú strúhanku.

5.

Celý koriander, fenikel a rascu rovnako opražím na suchej panvici, kým sa korenie nerozvonia. Ešte teplé ho rozdrobím v mažiari. 

6.

Upečenú (a ošúpanú) zeleninu presuniem do mixéra so sekacím nožom a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla rozmixujem na hrubo. Pridám mandle, korenie, dochutím balzamikom, soľou a opäť zopárkrát mixnem. Je len na vás akú "hrubú" resp. jemnú konzistenciu nátierky chcete.

7.

Nakoniec už iba vareškou vmiešam časť semienok granátového jablka a nasekanú petržlenovú vňať. Druhú časť granátového jablka použijem na ozdobu.

Ideálne by bolo použiť melasu z granátového jablka. Ak ju však nemáte výborne poslúži aj "obyčajný" zredukovaný (hustý) balzamikový ocot. 

Množstvo jednotlivých surovín berte iba ako orientačné, riaďte sa svojou chuťou. Pokojne pridajte viac papriky, či paradajok.. ak máte radšej veľa cesnaku, tak len smelo do toho! A rovnaké pravidlo platí aj pre orechy, či korenie. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

celozrnné rybičky

Sezamové krekry

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s jablkovým pyré

Mrkvové muffiny

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta