Best Recipes
s paradajkami

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

na korpus:

100 g celozrnnej špaldovej múky

100 g polohrubej múky

5 g soli

100 g masla

1 - 2 PL studenej vody


na náplň:

250 g ricotty

3 vajíčka

cca 30 g parmezánu

100 - 150 ml kefíru

soľ, korenie, bylinky

sušené a čerstvé paradajky



Príprava
Kroky: 4

Koláč, ktorý sa dá pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov. Podľa toho, čoho sa potrebujete doma zbaviť. Hodí sa aj smotana, jarná cibuľka, slaninka, špenát, špargľa, zbytky syrov... 

1.

Príprava korpusu je veľmi jednoduchá. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám múku, soľ a maslo a všetko rozsekám na jemnú mrveničku. Podľa potreby pridám studenú vodu. Pridávam po lyžiciach, až kým sa všetko pekne nespojí.

Múku môžete použiť akúkoľvek, dodržte len pomer jednotlivých surovín. Cesto môžete rovnako aj ochutiť napríklad troškou parmezánu, či rôznymi bylinkami.

2.

Náplň je ešte jednoduchšia: všetky suroviny dám do misky a vymiešam do hladka. Nakoniec pridám na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky (množstvo závisí od vašej chuti).

Ja som náplň ochutila mojou domácou bylinkovou soľou, čertvo mletým čiernym korením, galganom, koriandrom a sušenou cibuľkou (ktorú si rovnako "vyrábam" sama). Použiť však môžete akékoľvek korenie a bylinky, ktoré máte po ruke.

3.

Cesto vysypem z mixéra rovno do koláčovej formy s vyberateľným dnom (forma na tzv. tart) a rukami ho rovnomerne rozprestriem a utľapkám. Predpekám ho v rúre vyhriatej na 200 stupňov 10 minút.

4.

Pripravenú náplň vylejem na predpečené cesto a povrch ešte dozdobím čerstvými paradajkami. Pečiem opäť na 200 stupňoch približne 20 - 25 min. alebo do zlatista.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Kefírové langoše

Recept na naše obľúbené langoše je na stránke už dlhšie. Tento raz si sem ale odkladám verziu bez vajíčka, či kyslej smotany.

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta