Best Recipes
so slivkami

Makový slimák

Poviem to takto: môj muž makové koláče veľmi nevyhľadáva... Viac ako polovicu z tohto zjedol sám (nie naraz, za víkend). :-)

na cesto:

150 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia

190 g hladkej múky

190 g polohrubej múky

60 g kryštáľového cukru

80 g roztopeného masla

1 vajíčko


na makovú plnku:

120 g mletého maku

120 ml vriacej vody

80 - 100 g práškového cukru


na dokončenie:

slivky

1 žĺtok na potretie



Príprava
Kroky: 10

1.

V teplom (nie horúcom) mlieku vymiešam lyžičku cukru a droždie. Prikryjem a nechám aspoň 10 - 15 minút postáť, kým sa droždie neaktivuje a nevznikne kvások.

2.

V mise od kuchynského robota zmiešam múky a cukor, potom pridám vajíčko, nabublaný kvások a začnem miesiť pri pomalých otáčkach. Keď sa suroviny viac-menej spoja, začnem tenkým pramienkom prilievať roztopené (a už trochu vychladnuté) maslo.

3.

Vymiesim hladké a pružné cesto, ktoré prikryjem a nechám aspoň hodinu - hodinu a pol kysnúť. Alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

4.

Kým cesto kysne, pripravím makovú plnku. Mletý mak zmiešam s cukrom a všetko zalejem vriacou vodou (alebo mliekom, ak chcete). Dobre premiešam a nechám úplne vychladnúť.

5.

Vykysnuté cesto premiestnim na pracovnú plochu, jemne premiesim a vyvaľkám do tvaru obdĺžnika. Nebojte sa cesto vyvaľkať aj na tenšie, kým sa koláč upečie, ešte podkysne.

6.

Vyvaľkané cesto rozdelím radielkom alebo nožom na tri časti. Krájam pozdĺžne, aby mi vznikli tri dlhé pásy. 

7.

Na každú časť cesta rozdelím vychladnutú makovú plnku a vytvarujem tri valčeky. 

8.

Veľkú, okrúhlu tortovú formu s priemerom 28 cm vymažem maslom a postupne do nej každý valček zatočím do tvaru slimáka. Do priehlbiniek, ktoré mi takto vznikli poukladám polovičky sliviek.

9.

Koláč prikryjem potravinovou fóliou a nechám ho ešte aspoň 30 minút kysnúť. Medzitým vyhrejem rúru na 180 stupňov. 

10.

Koláč pred pečením potriem žĺtkom zriedeným troškou vody a pečiem približne 35 - 40 minút. V polovici pečenia koláč prekryjem papierom na pečenie, aby nebol veľmi tmavý.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

zjednodušená verzia

Parížske rožky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky