Best Recipes
s čokoládou

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

potrebujeme:

125 g mletých vlašských orechov

100 g hladkej múky

200 g práškového cukru

125 g masla

1/2 ČL jedlej sódy

čokoláda na namáčanie



Príprava
Kroky: 6

Pri príprave týchto fúkaných rožkov potrebujete okrem formičiek aj dostatočné množstvo trpezlivosti a času. Každý jeden kúsok vyžaduje rovnakú pozornosť. A to je presne ten druh pečenia, ktorý je pre mňa psychohygienou, kedy sa sústredím len na plnenie formičiek...

1.

Z múky, cukru, mletých orechov, masla a jedlej sódy vypracujem cesto. V tomto prípade nepoužívam žiadneho kuchynského pomocníka, cesto pripravujem ručne.

2.

Formičky nie je potrebné ničím vymazávať, cesto je dostatočne mastné, aby sa rožky neprilepili a išli ľahko vyklopiť. 

3.

Do každej formičky vtlačím iba toľko cesta, aby som ju zaplnila max. do polovice a obidvoma palcami vytvarujem pozdĺž celého rožka priehlbinku. Prebytočné cesto dám z okrajov preč.

4.

Naplnené formičky poukaldám na plech a pečiem v rúre vyhriatej na 150 stupňov 12 - 15 minút (väčšie rožky pečiem dlhšie).

5.

Po upečení nechám rožky asi 10 - 15 minút chladnúť na plechu. Keď už viem chytiť teplé formičky do ruky, tak rožky opatrne vykopím. Rožky sú veľmi krehké, tak to chce dostatočnú dávku citu. :-)

6.

Po úplnom vychladnutí namáčam konce rožkov do roztopenej čokolády.

Ak idete použiť úplne nové formičky, odporúčam ich nechať najskôr prázdne niekoľko minút "vypáliť" v horúcej rúre. Pred prvým použitím ich môžete potrieť tenkou vrstvou bravčovej masti. Keď s pečením skončíte, určite formičky neumývajte  a už vôbec nie saponátom proti mastnote. Ja formičky iba utieram papierovou kuchynskou utierkou.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky