Best Recipes
zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

potrebujeme:

1 menšiu cibuľu

2 strúčiky cesnaku

cca 1 PL olivového oleja

3 väčšie zemiaky

cca 500 g brokolice (1 hlávku)

cca 1 - 1,5 l vývaru alebo vody

soľ, mleté čierne korenie, rascu, senovku, ...



Príprava
Kroky: 6

1.

Cibuľu a cesnak nakrájam na drobno a opražím na lyžici olivového oleja.

2.

Pridám na kocky nakrájané (a ošúpané) zemiaky a na ružičky rozobratú brokolicu.

3.

Ochutím soľou, korením a rascou. Premiešam a nechám tak minútku opekať.

4.

Opraženú zeleninu zalejem vývarom (ak mám) alebo vodou.

5.

Prikryjem a varím približne 20 minút, kým nie sú zemiaky a brokolica mäkké.

6.

Polievku rozmixujem ponorným mixérom a podľa potreby ešte dochutím, prípadne rozriedim.

Hustotu polievky si regulujete veľmi jednoducho. Buď pridáte viac zeleniny a menej tekutiny alebo naopak. Odporúčam uvariť polievku trochu hustejšiu a ďalšiu tekutinu (vývar) pridať podľa potreby až po rozmixovaní.

Ďalšie dochutenie polievky je len na vás. Ako som už bola spomínala, nám k nej stačí kúsok čerstvého chlebíka. Môžete však použiť aj vaše obľúbené krutóny, strúhaný parmezán, alebo ju zjemnite trochou mlieka, či smotany. Pre ešte brokolicovejšiu chuť do nej pridajte malé ružičky ďalšej brokolice uvarenej v pare. No a pre ešte výdatnejšiu chuť vám nič nebráni pridať na kocky nakrájanú opečenú slaninku.

Ja zvyknem polievku ešte ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a repovými výhonkami. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

Cuketová nátierka

Ak to ďeťom alebo manželovi vopred neprezradíte, neuhádnu akú výbornú a zdravú pochúťku ste im naservírovali. U nás robíme cuketovú nátierku často.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

lievito madre v akcii

Kvásková vianočka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky