550 g polohrubej múky
100 g kryštáľového cukru
2 žĺtky
50 g oleja neutrálnej chuti
300 ml plnotučného mlieka
1/2 kocky (20g) čerstvého droždia
cca 2 PL kakaového prášku
Príprava
Kroky: 7
Začnem prípravou kvásku. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešam lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Prikryjem a počkám aspoň 10 min. kým sa droždie neaktivuje - nenaboptná.
V mise kuchynského robota zmiešam múku s cukrom, pridám žĺtky s olejom a nakoniec vzídený kvások. Vymiesim hladké a pružné cesto. Ak by sa vám cesto lepilo, prisypte ešte trošku múky.
Vymiesené cesto prikryjem a nechám na kuchynskej linke kysnúť aspoň hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti. Do jednej z nich vmiesim kakaový prášok, ktorý som si rozmiešala v troške mlieka alebo vody na pastu.
Pridaním takejto kakaovej pasty sa cesto trochu rozriedi, môže sa lepiť, tak ho pri vaľkaní podsypte troškou múky.
"Bielu" a aj kakaovú časť cesta vyvaľkám do tvaru obdĺžnika, dám na seba a zarolujem ako roládu. Konce spojím, čím vznikne akýsi veniec s dierou v strede.
Cestp opatrne prenesiem do bábovkovej formy, ktorú som si vymazala olejom. Prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte podkysnúť vo forme, kým sa rozohreje rúra.
Pečiem pri 180 stupňoch približne 30 - 40 minút alebo kým bábovka nebude prepečená aj v strede (špajdľový test).
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Pečené kváskové buchty
Kváskové panettone
Škoricová babka
Makový slimák
Tvarohové fánky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Slivkové gule
Kysnuté jablkové lievance
Krtkova torta
Bryndzové tyčinky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Mandľovo-jahodový koláč
Bodkovaná bábovka
Vyskúšajte moje