Best Recipes
jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

Jednoduchá a nadýchaná ako vatička. Presne taká je táto dvojfarebná kysnutá bábovka.

potrebujeme:

550 g polohrubej múky

100 g kryštáľového cukru

2 žĺtky

50 g oleja neutrálnej chuti

300 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky (20g) čerstvého droždia

cca 2 PL kakaového prášku



Príprava
Kroky: 7

1.

Začnem prípravou kvásku. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešam lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Prikryjem a počkám aspoň 10 min. kým sa droždie neaktivuje - nenaboptná.

2.

V mise kuchynského robota zmiešam múku s cukrom, pridám žĺtky s olejom a nakoniec vzídený kvások. Vymiesim hladké a pružné cesto. Ak by sa vám cesto lepilo, prisypte ešte trošku múky. 

3.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám na kuchynskej linke kysnúť aspoň hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

4.

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti. Do jednej z nich vmiesim kakaový prášok, ktorý som si rozmiešala v troške mlieka alebo vody na pastu.
Pridaním takejto kakaovej pasty sa cesto trochu rozriedi, môže sa lepiť, tak ho pri vaľkaní podsypte troškou múky.

5.

"Bielu" a aj kakaovú časť cesta vyvaľkám do tvaru obdĺžnika, dám na seba a zarolujem ako roládu. Konce spojím, čím vznikne akýsi veniec s dierou v strede. 

6.

Cestp opatrne prenesiem do bábovkovej formy, ktorú som si vymazala olejom. Prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte podkysnúť vo forme, kým sa rozohreje rúra.

7.

Pečiem pri 180 stupňoch približne 30 - 40 minút alebo kým bábovka nebude prepečená aj v strede (špajdľový test).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky