Best Recipes
so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

na korpusy:

4 bielky

60 g kryštáľového cukru

140 g mletých mandlí


na krém:

4 žĺtky

50 g kryštáľového cukru

100 ml šľahačkovej smotany

200 g masla


na dokončenie:

cca 50 g mandľových plátkov



Príprava
Kroky: 8

Toto je recept z kategórie tých jednoduchších. A vystačíte si len s pár surovninami - vajíčka, cukor, mandle a maslo. 

1.

Bielky jemne napením a na trikrát do nich všľahám cukor. Šľahám až kým nevznikne hustý biely sneh. Potom doň už iba vareškou vmiešam mleté mandle. Cesto na korpus je hotový! 

2.

Cesto rozdelím do dvoch rovnakých okrúhlych foriem (s priemerom cca 18 cm), ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

3.

Korpusy nebudú veľmi vysoké, takže vychladnú rýchlo. Okraje uvoľním pomocou nožíka, či cukrárskej špchtle, vyberiem ich z formy a dám dole papier na pečenie.

4.

Kým sa korpusy pečú, pripravím krém. Žĺtky vymiešam s cukrom (stačí ručne metličkou, či vareškou) a vmiešam k nim šľahačkovú smotanu (ja používam 40%). Keď to budete robiť priamo v hrnčeku, ušetríte jednu špinavú misku. :-) 

5.

Žĺtkovú zmes za stále miešania pomaly zahrievam na miernom ohni (na mojej indukcii na stupni 3-4), kým nebude krémová. Môže to trvať aj 15 minút, pokojne aj viac. Ide o to, aby ste pomaličky uvarili krémový žĺtkový "puding" a nie praženicu.

6.

Žĺtkový základ na krém po uvarení prekryjem potravinovou fóliou a nechám vychladnúť. Po vychladnutí ho vmiešam k zmäkknutému maslu.

7.

Polovicu krému rozotriem na spodný korpus a zbytok použijem na hornú časť, vrátane bokov torty.

8.

Celú tortu nakoniec posypem opraženými madľovými plátkami. Tie opekám na suchej panvici do ružova. Podávam dobre vychladené.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops