Best Recipes
so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

na korpusy:

4 bielky

60 g kryštáľového cukru

140 g mletých mandlí


na krém:

4 žĺtky

50 g kryštáľového cukru

100 ml šľahačkovej smotany

200 g masla


na dokončenie:

cca 50 g mandľových plátkov



Príprava
Kroky: 8

Toto je recept z kategórie tých jednoduchších. A vystačíte si len s pár surovninami - vajíčka, cukor, mandle a maslo. 

1.

Bielky jemne napením a na trikrát do nich všľahám cukor. Šľahám až kým nevznikne hustý biely sneh. Potom doň už iba vareškou vmiešam mleté mandle. Cesto na korpus je hotový! 

2.

Cesto rozdelím do dvoch rovnakých okrúhlych foriem (s priemerom cca 18 cm), ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

3.

Korpusy nebudú veľmi vysoké, takže vychladnú rýchlo. Okraje uvoľním pomocou nožíka, či cukrárskej špchtle, vyberiem ich z formy a dám dole papier na pečenie.

4.

Kým sa korpusy pečú, pripravím krém. Žĺtky vymiešam s cukrom (stačí ručne metličkou, či vareškou) a vmiešam k nim šľahačkovú smotanu (ja používam 40%). Keď to budete robiť priamo v hrnčeku, ušetríte jednu špinavú misku. :-) 

5.

Žĺtkovú zmes za stále miešania pomaly zahrievam na miernom ohni (na mojej indukcii na stupni 3-4), kým nebude krémová. Môže to trvať aj 15 minút, pokojne aj viac. Ide o to, aby ste pomaličky uvarili krémový žĺtkový "puding" a nie praženicu.

6.

Žĺtkový základ na krém po uvarení prekryjem potravinovou fóliou a nechám vychladnúť. Po vychladnutí ho vmiešam k zmäkknutému maslu.

7.

Polovicu krému rozotriem na spodný korpus a zbytok použijem na hornú časť, vrátane bokov torty.

8.

Celú tortu nakoniec posypem opraženými madľovými plátkami. Tie opekám na suchej panvici do ružova. Podávam dobre vychladené.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Punčové rezy

Ďalšia z mojich cukrárskych výziev bola pokorená. Punčák sa naozaj vydaril. Pyšná som najmä na to, že som sa zaobišla bez akéhokoľvek farbiva.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky