Best Recipes
so slaným karamelom

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

na korpus:

4 vajíčka

100 g práškového cukru

50 ml oleja neutrálnej chuti

50 ml vody

200 g hladkej múky

20 g čierneho kakaa

1 PL prášku do pečiva

štipku soli


na krém:

500 g mascarpone

400 ml 40% šľahačkovej smotany

práškový cukor podľa chuti

30 g horkej čokolády


na dokončenie:

cca 2 PL slaného karamelu

cca 4 banány



Príprava
Kroky: 10

1.

Najskôr upečiem kakaový korpus. Použiť môžete buď svoj overený, obľúbený recept na korpus alebo vyskúšajte ten môj.

Žĺtky vyšľahám s polovicou cukru do nadýchanej svetlej peny. Postupne do nich zašľahám olej a vodu.

2.

Bielky vyšľahám s druhou polovicou cukru do mäkkého nadýchaného snehu. 

3.

Múku zmiešam s práškom do pečiva, štipkou soli a čiernym kakaom. Teraz už vareškou na striedačku vmiešam do žĺtkovej zmesi múku a vyšľahaný sneh.

4.

Hotové cesto vylejem do tortovej formy s priemerom 20 cm. Jej dno som vystlala papierom na pečenie, formu ničím nevymazávam. Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 40 minút alebo kým zapichnuté špáradlo nie je čisté a suché.

5.

Kým korpus chladne pripravím krém. Mascarpone spolu so šľahačkovou smotanou vyšľahám na hustý krém. Dosladím podľa chuti. 

6.

Čokoládu roztopím vo vodnom kúpeli. Roztopenú, ale už vychladnutú čokoládu pomaly prilievam do šľahajúceho sa krému. Krém a čokoláda musia byť studené, aby vznikol tzv. "stračatelový" efekt.

Tento krok môžete pokojne vynechať a použiť iba "čistý" krém.

7.

Z vychladnutého tortového korpusu zrežem hornú časť a pomocou lyžičky vydlabem aj časť spodného korpusu, na ktorom nechám cca centimetrový okraj.
Odrezky dám bokom do misky a prstami ich rozdrobím.

8.

Dno vydlabaného korpusu potriem slaným karamelom a naň poukladám celé banány.

9.

Na banány navrstvím pripravený krém. Vytvarujem ho do typického "krtkovského" tvaru, t.j. urobím kopček.

10.

Celý povrch torty ozdobím odloženým rozmrveným korpusom. Jemne ho popritláčam do krému a tortu nechám dobre vychladiť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Piškótová roláda

Roláda môže byť pre niekoho výzvou (alebo strašiakom?), ale nemajte obavy. Ak budete postupovať podľa môjho receptu, určite sa vám podarí.

Mrkvová torta s lieskovcami

Mrkvovú tortu mám vo zvyku piecť okolo Veľkej noci. Tento raz vám ponúkam svoju najnovšiu, vylepšenú verziu. Opäť som v nej výrazne znížila množstvo cukru, pridala lieskovce a nielen chuťovo, ale i nutrične veľmi zaujímavé múky: z hroznových semienok, amarantovú a mandľovú. Kto skúsi, určite nebude

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Kokosovo-čokoládová tortička

Táto tortička vznikla vlastne úplne náhodou... v chladničke som mala parížsku šľahačku a mascarpone...

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč