Best Recipes

Ako na poctivý domáci vývar

tipy a trikyVeronika
U nás doma si život bez dobrého, silného domáceho vývaru už nevieme ani predstaviť. Jeho príprava môže byť síce zdĺhavá, ale je veľmi jednoduchá!

Bola by preto škoda používať v kuchyni vývar kupovaný (alebo nedajbože bujónové kocky!), keď si ho môžete jednoducho pripraviť doma. Ako? 

Stačí vložiť do hrnca všetky suroviny (mäso, kosti, zeleninu, rôzne bylinky, celé korenie, bobkový list, soľ, ...), zaliať studenou vodou a nechať veľmi pomaličky variť niekoľko hodín. Jemný slepačí vývar stačí variť tak dve-tri hodiny, silný hovädzí varievam aj 8 hodín (často aj dlhšie). 
Ak používate pri príprave vývaru aj kosti, odporúčam pridať do vody aj za lyžicu jablčného octu alebo paradajku. Nemusíte sa báť, ocot vo vývare cítiť nebudete (a ani paradajka vám ho nezafarbí do červena), pomôže však uvoľniť z kostí čo najviac výživných látok. A presne o to nám v prípade vývaru z kostí ide. 

Uvarenú zeleninu z vývaru vyhadzujem, všetko dôležité a potrebné už do vývaru odovzdala. Zeleninu, ktorú chcem podávať spolu s vývarom varím v už hotovom vývare.

Vždy používam ten najväčší hrniec, ktorý mám k dispozícii. Vývar si pripravujem aj do zásoby, do mrazničky. Takto mám po ruke hotovú polievku kedykoľvek potrebujem.

No a o tom, že s vývarom to u nás doma myslíme naozaj vážne svedčí aj fakt, že časom som si kúpila pomalý hrniec. Je to šikovný pomocník do kuchyne, ktorý zvládne nielen pomalú prípravu vývarov, ale i mnohých ďalších jedál.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Tvarohové pampúšiky

Žiaden kvások, droždie, či prášok do pečiva... Jednoduchý recept nielen na fašiangy.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Filo košíčky

Budete prekvapení, aké jednoduché je tieto efektné košíčky pripraviť. Chrumkavé filo cesto, tvarohovo-jogurtová náplň a čerstvé ovocie z nich navyše robia zdravú maškrtu.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta