Best Recipes
orechové

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

na cesto:Serves: 16

450 g hladkej múky

30 g práškového cukru

štipku soli

250 g masla

4 žĺtky

150 ml šľahačkovej smotany


na orechovú náplň:

150 g mletých vlašských orechov

100 g práškového cukru (alebo podľa chuti)

1 ČL vanilky alebo rumu

2 bielky


na dokončenie:

1 žĺtok na potretie

práškový cukor na posypanie



Príprava
Kroky: 6

Tieto rožky majú tú výhodu, že na rozdiel od kysnutých, im odstátie prospieva. Keďže je cesto bohaté na maslo a žĺky, na druhý deň sú podľa mňa ešte lepšie.

Martinské rožky sa zvyknú plniť orechovou náplňou, ak však máte radšej mak, urobte si plnku makovú.

1.

Všetky suroviny na cesto dám do misy a vypracujem z nich cesto. To zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky. 

Cesto obsahuje veľa masla, takže odležanie v chlade mu iba prospeje, nebude sa pri vaľkaní lepiť (resp. iba minimálne) a s cestom sa bude lepšie pracovať.

2.

Kým cesto odpočíva, vymiešam náplň. Mleté orechy zmiešam s cukrom, dochutím vanilkou (alebo rumom, ak chcete) a bielkami.

Ak máte väčšie vajíčka, odporúčam pridať najskôr iba jeden bielok. Náplň by mala mať takú pastovitú konzistenciu, ak by boli bielky veľké, môže byť tekutejšia (ak by sa vám to stalo, prisypte ešte ďalšie orechy).

3.

Po vychladení rozdelím cesto na dve časti. Každú časť vyvaľkám do kruhu a radielkom, či nožíkom rozdelím na 8 častí. Ak je to potrebné, môžete cesto jemne podsýpať múkou, aby sa nelepilo.

4.

Takto vznikne z jedného kruhu 8 trojuholníkov, na ktoré lyžičkou navrstvím na tú širšiu stranu (základňu) pripravenú náplň. Zaviniem a vytvarujem do tvaru rožka.

5.

Naplnené rožky poukladám na plech na pečenie, ktorý som vystlala papierom. Potriem ich žĺkom, ktoré som zriedila troškou smotany, ktorá mi zostala.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 - 25 minút, do zlatista.

Cesto sa dá pripraviť aj ručne, ja radšej na maslové cestá používam kuchynský robot s lopatkovým nadstavcom (alebo mixér so sekacím nožom).

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Sušienky s mandľovým maslom

Toto sú asi tie najrýchlejšie sušienky, ktoré viem pripraviť. Ich príprava mi spolu s pečením nezaberie viac ako 15 minút! V poslednej dobe "fičím" na mandľovom masle, tak sa ho snažím používať kde sa dá.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s batátovým pyré

Marcipánové guľky

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

zjednodušená verzia

Parížske rožky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky