Best Recipes
bez masla

Cuketová nátierka

Ak to ďeťom alebo manželovi vopred neprezradíte, neuhádnu akú výbornú a zdravú pochúťku ste im naservírovali. U nás robíme cuketovú nátierku často.

potrebujeme:

1 väčšiu cuketu

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

150 g bieleho jogurtu

soľ, mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 3

Ak chcete mať v nátierke "priznanú" cuketovú štruktúru, nastrúhajte ju na hrubo. Ak chcete cuketu v pomazánke "schovať", nastrúhajte ju na jemno.

1.

Cuketu ošúpem a nastrúham. Ak mám domácu mladú cuketu, nemusím ju ani šúpať. Z nastrúhanej cukety vytlačím prebytočnú vodu. Nie však úplne všetku, potrebujem, aby sa ešte na panvici trošku podusila, takže ju nechcem úplne suchú.

2.

Nastrúhanú cuketu a cesnak dusím 10-15 minút na lyžičke oleja. Potrebujem, aby cuketa zmäkkla a zostávajúca tekutina by sa mala postupne odpariť. Posolím a okorením mletým čiernym korením a odstavím z ohňa.

3.

Vmiešam nastrúhaný parmezán a biely jogurt. Podľa potreby ešte dochutím soľou. 

Množstvo jednotlivých ingrediencií je len orientačné. Všetko závisí od vašej chuti. Možete pridať viac cesnaku, parmezánu, niekedy stačí jogurtu o niečo menej...
Nátierku podávam buď s pečivom alebo ju možete použiť aj ako dip na namáčanie rôznej zeleniny. V takom prípade urobím nátierku trošku redšiu, čiže pridám viac jogurtu.

Jogurt môžete vymeniť za hustú kyslú smotanu (mne osobne tak chutí nátierka oveľa viac, keďže som závislá na kyslej smotane). 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky