Best Recipes
bez masla

Cuketová nátierka

Ak to ďeťom alebo manželovi vopred neprezradíte, neuhádnu akú výbornú a zdravú pochúťku ste im naservírovali. U nás robíme cuketovú nátierku často.

potrebujeme:

1 väčšiu cuketu

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

150 g bieleho jogurtu

soľ, mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 3

Ak chcete mať v nátierke "priznanú" cuketovú štruktúru, nastrúhajte ju na hrubo. Ak chcete cuketu v pomazánke "schovať", nastrúhajte ju na jemno.

1.

Cuketu ošúpem a nastrúham. Ak mám domácu mladú cuketu, nemusím ju ani šúpať. Z nastrúhanej cukety vytlačím prebytočnú vodu. Nie však úplne všetku, potrebujem, aby sa ešte na panvici trošku podusila, takže ju nechcem úplne suchú.

2.

Nastrúhanú cuketu a cesnak dusím 10-15 minút na lyžičke oleja. Potrebujem, aby cuketa zmäkkla a zostávajúca tekutina by sa mala postupne odpariť. Posolím a okorením mletým čiernym korením a odstavím z ohňa.

3.

Vmiešam nastrúhaný parmezán a biely jogurt. Podľa potreby ešte dochutím soľou. 

Množstvo jednotlivých ingrediencií je len orientačné. Všetko závisí od vašej chuti. Možete pridať viac cesnaku, parmezánu, niekedy stačí jogurtu o niečo menej...
Nátierku podávam buď s pečivom alebo ju možete použiť aj ako dip na namáčanie rôznej zeleniny. V takom prípade urobím nátierku trošku redšiu, čiže pridám viac jogurtu.

Jogurt môžete vymeniť za hustú kyslú smotanu (mne osobne tak chutí nátierka oveľa viac, keďže som závislá na kyslej smotane). 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik