Best Recipes
jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

potrebujeme:

125 g hladkej špaldovej múky

125 g celozrnnej špaldovej múky

180 ml horúcej vody

1 ČL soli

3 PL olivového oleja



Príprava
Kroky: 6

Z týchto placiek som skúsila vyrobiť aj domáce "nachos chipsy". Jednotlivé tortilly som nakrájala na menšie kúsky, trojuholníčky, rozložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dala som ich na pár minút do vyhriatej rúry. Boli úžasne chrumkavé. Potom už len pripraviť nejakú nátierku, či dip alebo salsu a pohostenie na párty je hotové.

1.

Všetky suroviny dám do kuchynského robota s hnetacím hákom a vypracujem pružné cesto. Miesim približne 3 - 4 minútky alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby, v ktorej ho pripravujem.

2.

Takto vypracované cesto premiestnim na pracovnú plochu a rozdelím ho na 8 rovnakých častí.

3.

Rozohrejem si panvicu s nepriľnavým povrchom.

4.

Každý kúsok cesta rozvaľkám na tenkú placku (podľa potreby podsýpam pracovnú plochu trochou múky, aby sa cesto nelepilo).

5.

Na rozpálenej SUCHEJ panvici ich opekám minútku až dve z každej strany. Každú tortillu (placku) otočím v momente, kedy sa na nej začnú nafukovať vzduchové bubliny.

6.

Dôležité je, aby ste už hotové a ešte horúce tortilly prikryli buď ďalším tanierom alebo inou miskou. Takto nahromadená para ich udrží vláčne, nebudú sa lámať a budú sa dať pekne rolovať.

Ak nespotrebujem všetky tortilly v jeden deň, uchovávam ich zabalené v alobale alebo v igelitovom sáčku, aby nestvrdli. Ja som robila placky špaldové, vy si zvoľte múku akú chcete, nemusíte použiť celozrnnú.
Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, v takom prípade však opatrne s tou horúcou vodou, nechajte ju chvíľu vychladnúť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky