Best Recipes
s mletým mäsom

Gyoza taštičky

Nadýchané taštičky plnené mletým mäsom a zeleninou. Výdatná porcia sójovej omáčky nesmie chýbať.

na cesto:

285 g hladkej múky

180 ml horúcej vody

štipka soli

2 PL rastlinného oleja

škrob na podsýpanie


na náplň:

mix mletého mäsa

mrkvu

červenú kapustu

jarnú cibuľku

cesnak

sušený zázvor

sójovú omáčku

soľ, mleté čierne korenie, rascu

senovku, galgan

čerstvé oregano, petržlenovú vňať


na omáčku:

cca 1/4 šálky sójovej omáčky

1 PL sezamového oleja

1 ČL ryžového octu

petržlenovú vňať

cca 1 ČL sezamových semienok

1 strúčik cesnaku



Príprava
Kroky: 5

Na gyoze si veľmi radi pochutnávame v jednej z našich obľúbených reštaurácii. Tento raz som sa však rozhodla vyskúšať ich domácu prípravu a musím priznať, že dopadla až prekvapujúco dobre. Deti sa nakoniec dožadovali, aby som ich pripravovala častejšie. Takže si sem odkladám recept. :-)

1.

Nebudem sa chváliť cudzím perím, recept na cesto som odkukala od Moniky (lapetit.sk). Jeho príprava je veľmi jednoduchá, výborne sa mi s ním pracovalo. 
Všetky suroviny okrem škrobu vymiešam na hladké a pevné cesto. Vodu používam prevarenú, mala by byť horúca. Nechajte ju však trochu vychladnúť, aby ste sa nepopálili. Cesto miešam najskôr vareškou (aj kvôli tej horúcej vode) a nakoniec ho premiesim rukami. Prikryjem ho a nechám aspoň pol hodinku odpočívať. 

2.

Kým cesto odpočíva, pripravím náplň. Tento raz som zvolila mleté mäso, lebo sme ho mali doma. Jednotlivé množstvá neuvádzam, lebo ich neviem.. Pridávala som všetko tak od oka. Mrkvu som nastrúhala na jemnom strúhadle, kúsok červenej kapusty som nakrájala na drobné kocky, jarnú cibuľku a cesnak tiež na drobno. Všetko som dochutila sójovou omáčkou, koreninami a bylinkami. 

3.

Odpočinuté cesto vyvaľkám na tenko. Podsýpam ho škrobom (ja som mala doma tapiokový), aby sa nelepilo. Vykrojím kolieska, ktoré naplním pripravenou náplňou a uzavriem. 

Na internete nájdete množstvo spôsobov, ako uzatvoriť tieto chutné taštičky. Najjednoduchší je asi mešec, ale je len na vás aký tvar taštičiek si zvolíte.

4.

Taštičky môžete rovno napariť. Ja som ich najskôr 3 - 4 minútky opiekla (iba zo spodu) na panvici a až potom som ich dala na parák. V parnom "kúpeli" si pobudli približne 5 - 7 minút. Keďže do taštičiek sa veľa náplne nezmestí, tieto časy sú dostatočné na to, aby sa mäso tepelne upravilo. 

5.

Po naparení ich polejem časťou pripravenej omáčky. Zbytok podávam v mištičke na prípadné ďalšie namáčanie.

Omáčku pripravíte veľmi jednoducho - všetky suroviny spolu vymiešate a hotovo.

Výhodou takýchto receptov je to, že sa nemusíte strestovať presným vážením ako pri pečení dezertov. Koľko mäsa, či aké druhy zeleniny si zvolíte, je len na vás. Rovnako môžete mäso úplne vynechať a pripraviť náplň zeleninovú. Ideálne na využitie zvyškov z chladničky. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

Krkovička v skle

a viem, že toto nie je práve najzdravší recept. Aj keď ... vždy ide len o uhol pohľadu, že? Krkovička v skle sa hodí na akékoľvek príležitosti. S čerstvým chlebom, cibuľkou, či zaváranou uhorkou máte hneď pripravenú výdatnú večeru. A verím, že poteší aj ako jedlý darček.

Domáca huspenina

Huspenina. Tak zvláštne znejúce slovo, však? Keďže sa u našej babky pravidelne konali zabíjačky, bola pravidelne aj huspenina. Ako dieťa som ju veľmi nemusela (možno preto, že som v tom čase nemala veľmi v obľube surovú cibuľu?). Teraz som už veľká a uvarila som si svoju vlastnú.... tú najlepšiu!

Trhané bravčové mäso

Pomalý hrniec je môj veľký kamarát nielen pri varení vývarov. Vďaka nemu je aj príprava šťavnatého trhaného bravčového mäska hračka.

Panenka s medom a zázvorom

Lahodná úprava bravčovej panenky na čínsky spôsob. Jej výsledná chuť vás naozaj dostane.

Domáci hamburger

Zatiaľ som sa nestretla s človekom, ktorý by si z času na čas nedal rád hamburger. A ešte keď ide o hamburger poctivý, domáci... tých nikdy neurobím dosť.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

s tvarohovým krémom

Medová torta

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy