Best Recipes
voňavé vianočné pečivo

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

na ovocnú náplň:

85 g sušených brusníc

50 g hrozienok

100 ml hnedého rumu

50 ml amaretta (mandľového likéru)

1/2 ČL mletej škorice

1/4 ČL mletého klinčeka

1/4 ČL mletého zázvoru

2 PL tmavého cukru muscovado (možete nahradiť aj medom)


na cesto:

250 g hladkej múky

125 g masla

1/2 pomaranča (šťava)

štipka soli



Príprava
Kroky: 7

Musím sa priznať, že toto je moje asi najobľúbenejšie vianočné pečivo.

1.

Ovocnú zmes si môžeme pripraviť aj niekoľko dní vopred. V chladničke na nás počká, kým ju nebudeme potrebovať.

Všetky suroviny na ovocnú zmes vložím do hrnčeka, dobre premiešam a nechám postáť aspoň hodinu, aby sušené ovocie trochu napučalo. Potom dám hrnček na sporák na mierny plameň a varím približne 10 minút, kým celá zmes nezhustne a ovocie nenasiakne sirupovitou šťavou.

2.

Ak zmes nepoužijem ešte v ten deň, tak ju ešte horúcu dám do skleneného pohárika a dobre uzavriem. Nechám vychladnúť a skladujem v chladničke.

3.

Cesto pripravím rovnako jednoducho. Múku, maslo, štipku soli a pomarančovú šťavu dám do kuchynského robota so sekacími nožmi a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. Pomarančovú šťavu odporúčam pridávať postupne, v závislosti od toho, koľko jej múka absorbuje.

4.

Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinu vychladiť do chladničky.

5.

Potom je to už veľmi jednoduché. Cesto rozvaľkám na tenko (cca 2 mm) a vykrojím kolieska, ktoré vložím do jamiek na plechu. Ja používam plech s malými jamkami (horný priemer 3,5 cm), vy môžete upiecť aj väčšie košíčky, keď použijete plech na minimuffiny. Takže podľa veľkosti jamiek si zvolím aj veľkosť vykrajovačky.

6.

Každý košíček naplním troškou ovocnej zmesi a prikryjem napríklad vykrojenou hviezdičkou.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15 minút, kým košíčky nie sú zlatisté.

Ovocnú zmes vyrábať nemusíte, ak nechcete alebo nemáte čas. V súčastnosti sa dá kúpiť hotová už aj u nás. Ja si ju však pripravujem radšej sama, lebo tá vôňa bublajúceho sušeného ovocia šíriaca sa celým bytom by mi v predvianočnom čase chýbala.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta