Best Recipes
voňavé vianočné pečivo

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

na ovocnú náplň:

85 g sušených brusníc

50 g hrozienok

100 ml hnedého rumu

50 ml amaretta (mandľového likéru)

1/2 ČL mletej škorice

1/4 ČL mletého klinčeka

1/4 ČL mletého zázvoru

2 PL tmavého cukru muscovado (možete nahradiť aj medom)


na cesto:

250 g hladkej múky

125 g masla

1/2 pomaranča (šťava)

štipka soli



Príprava
Kroky: 7

Musím sa priznať, že toto je moje asi najobľúbenejšie vianočné pečivo.

1.

Ovocnú zmes si môžeme pripraviť aj niekoľko dní vopred. V chladničke na nás počká, kým ju nebudeme potrebovať.

Všetky suroviny na ovocnú zmes vložím do hrnčeka, dobre premiešam a nechám postáť aspoň hodinu, aby sušené ovocie trochu napučalo. Potom dám hrnček na sporák na mierny plameň a varím približne 10 minút, kým celá zmes nezhustne a ovocie nenasiakne sirupovitou šťavou.

2.

Ak zmes nepoužijem ešte v ten deň, tak ju ešte horúcu dám do skleneného pohárika a dobre uzavriem. Nechám vychladnúť a skladujem v chladničke.

3.

Cesto pripravím rovnako jednoducho. Múku, maslo, štipku soli a pomarančovú šťavu dám do kuchynského robota so sekacími nožmi a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. Pomarančovú šťavu odporúčam pridávať postupne, v závislosti od toho, koľko jej múka absorbuje.

4.

Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinu vychladiť do chladničky.

5.

Potom je to už veľmi jednoduché. Cesto rozvaľkám na tenko (cca 2 mm) a vykrojím kolieska, ktoré vložím do jamiek na plechu. Ja používam plech s malými jamkami (horný priemer 3,5 cm), vy môžete upiecť aj väčšie košíčky, keď použijete plech na minimuffiny. Takže podľa veľkosti jamiek si zvolím aj veľkosť vykrajovačky.

6.

Každý košíček naplním troškou ovocnej zmesi a prikryjem napríklad vykrojenou hviezdičkou.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 15 minút, kým košíčky nie sú zlatisté.

Ovocnú zmes vyrábať nemusíte, ak nechcete alebo nemáte čas. V súčastnosti sa dá kúpiť hotová už aj u nás. Ja si ju však pripravujem radšej sama, lebo tá vôňa bublajúceho sušeného ovocia šíriaca sa celým bytom by mi v predvianočnom čase chýbala.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda