Best Recipes
so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

na cesto:

200 g hladkej múky

100 g celozrnnej ražnej múky

1 ČL prášku do pečiva

1/2 ČL mletého badyánu

1/2 ČL mletého zázvoru

2 ČL pernikového korenia

2 PL medu

60 g masla

1 vajíčko

2 PL rumu

1 PL mlieka (nemusí byť)

120 g práškového cukru


na plnku:

200 g slivkového lekváru

100 g mletých vlašských orechov

2 PL rumu


na dokončenie

1 vajíčko

hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov



Príprava
Kroky: 6

Na perníkovej roláde je skvelé aj to, že bez ujmy na chuti vydrží niekoľko dní, takže ju môžete pripraviť aj vopred a nemusíte sa jej prípravou stresovať na poslednú chvíľu.

1.

Ja pripravujem cesto v kuchynskom robote s miešacím nadstavcom, hotové je ani nie za minútku. V mise kuchynského robota zmiešam obe múky, prášok do pečiva, všetko korenie, cukor, med, vajíčko, rum a zmäkknuté maslo. Ak by sa mi počas miešania zdalo byť cesto suché, pridám aj za lyžicu-dve mlieka. Závisí to od savosti múky. Možno mlieko ani nebudete potrebovať.

2.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám na noc do chladničky.

3.

Na druhý deň cesto vyvaľkám na tenko do tvaru obdĺžnika, potriem plnkou a zarolujem.

4.

Plnku pripravím vymiešaním slivkového lekváru, mletých vlašských orechov a rumu. 

5.

Hotovú roládu presuniem na plech vystlaný papierom na pečenie, potriem rozšľahaným vajíčkom a povrch ozdobím nasekanými vlašskými orechami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 30 - 35 minút.

Cesto bude o niečo lepšie, keď bude dobre odležané. Ja ho dávam na noc do chladničky. Ak však nemáte toľko času, postačí mu v chlade aj pár hodín.

Na plnku používam slivkový lekvár bez cukru (dá sa už kúpiť aj taký 😉), ale nemusíte sa obávať, mám otestované, že roláda je sladká dosť aj pre cukrových "závislákov".

Pokiaľ by ste plánovali perníkovú roládu niekomu darovať, pripravte z tohto množstva cesta dve menšie rolády. Ľahšie sa vám tak budú baliť a v menšej verzii vyzerajú ako darček milšie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky