Best Recipes
s ricottou a parmezánom

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

potrebujeme:

šampiňóny

parmezán na posypanie


na ricottovú náplň:

1 menšiu červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 menšiu červenú papriku

hrsť mladého špenátu

bylinkovú soľ

250 g ricotty

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko

soľ podľa chuti


na paradajkovú omáčku:

1 menšiu cibuľu

1 - 2 strúčiky cesnaku

1 konzervu lúpaných paradajok

bazalku

soľ a korenie podľa chuti

pár kvapiek balzamika

cukor podľa chuti (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

1.

Šampiňóny najskôr ošúpem, odstránim nožičku a lyžičkou opatrne vydlabem vnútro.

2.

Pripravím ricottovú náplň. Na troche oleja orestujem cibuľu, cesnak a červenú papriku. Ochutím bylinkovou soľou a keď zelenina trochu zmäkkne (môže to trvať tak 5 - 7 minút), vmiešam k nej za hrsť nasekaného mladého špenátu. Ten v panvici už len prehrejem, aby trochu zvädol. Nechám vychladnúť.

  

3.

Ricottu vymiešam v miske spolu s postrúhaným parmezánom a vajíčkom. Podľa potreby ešte dosolím a pridám vychladnutú orestovanú zeleninu.

  

4.

Vydlabané hubové košíčky naplním ricottovou plnkou, na ňu dám za lyžicu - dve paradajkovej omáčky a nakoniec posypem ďalším strúhaným parmenzánom, prípadne iným syrom.
Paradajkovú omáčku pripravím veľmi jednoducho: cibuľku s cesnakom orestujem, pridám ostatné suroviny a rozmixujem.

  

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, alebo môžete šampiňóny pripraviť na grile.

Ak nemáte veľa času, resp. trpezlivosti, voľte šamiňóny s veľkými klobúčikmi. V potravinách ich kúpite aj ako šampiňóny na grilovanie. Výborne sa hodia aj Portobello. Ak ich však plánujete pripravovať ako chuťovku, tak potom vyniknú v "klasickej" menšej podobe. S menšími klobúčikmi je však o niečo viac práce, vydlabať ich, tak s tým treba počítať.

S náplňou sa môžete vyhrať podľa svojich predstáv. Orestujte zeleninu akú chcete, prípadne ju ochuťte výraznejšími bylinkami, či koreninami.

Ak sa vám nechce paradajkovú omáčku pripravovať, použite buď kečup, alebo ak máte svoju obľúbenú kupovanú, tiež tým nič nepokazíte. Alebo dajte na ricottovú náplň koliesko čerstvej paradajky... 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

indická klasika

Kura Tikka Masala

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

bez strúhanky

Pečená fašírka

v slanej verzii

Mrkvová roláda