Best Recipes
s ricottou a parmezánom

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

potrebujeme:

šampiňóny

parmezán na posypanie


na ricottovú náplň:

1 menšiu červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 menšiu červenú papriku

hrsť mladého špenátu

bylinkovú soľ

250 g ricotty

cca 50 g parmezánu

1 vajíčko

soľ podľa chuti


na paradajkovú omáčku:

1 menšiu cibuľu

1 - 2 strúčiky cesnaku

1 konzervu lúpaných paradajok

bazalku

soľ a korenie podľa chuti

pár kvapiek balzamika

cukor podľa chuti (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

1.

Šampiňóny najskôr ošúpem, odstránim nožičku a lyžičkou opatrne vydlabem vnútro.

2.

Pripravím ricottovú náplň. Na troche oleja orestujem cibuľu, cesnak a červenú papriku. Ochutím bylinkovou soľou a keď zelenina trochu zmäkkne (môže to trvať tak 5 - 7 minút), vmiešam k nej za hrsť nasekaného mladého špenátu. Ten v panvici už len prehrejem, aby trochu zvädol. Nechám vychladnúť.

  

3.

Ricottu vymiešam v miske spolu s postrúhaným parmezánom a vajíčkom. Podľa potreby ešte dosolím a pridám vychladnutú orestovanú zeleninu.

  

4.

Vydlabané hubové košíčky naplním ricottovou plnkou, na ňu dám za lyžicu - dve paradajkovej omáčky a nakoniec posypem ďalším strúhaným parmenzánom, prípadne iným syrom.
Paradajkovú omáčku pripravím veľmi jednoducho: cibuľku s cesnakom orestujem, pridám ostatné suroviny a rozmixujem.

  

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, alebo môžete šampiňóny pripraviť na grile.

Ak nemáte veľa času, resp. trpezlivosti, voľte šamiňóny s veľkými klobúčikmi. V potravinách ich kúpite aj ako šampiňóny na grilovanie. Výborne sa hodia aj Portobello. Ak ich však plánujete pripravovať ako chuťovku, tak potom vyniknú v "klasickej" menšej podobe. S menšími klobúčikmi je však o niečo viac práce, vydlabať ich, tak s tým treba počítať.

S náplňou sa môžete vyhrať podľa svojich predstáv. Orestujte zeleninu akú chcete, prípadne ju ochuťte výraznejšími bylinkami, či koreninami.

Ak sa vám nechce paradajkovú omáčku pripravovať, použite buď kečup, alebo ak máte svoju obľúbenú kupovanú, tiež tým nič nepokazíte. Alebo dajte na ricottovú náplň koliesko čerstvej paradajky... 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky