Best Recipes
sladké kváskovanie

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

na cesto:

150 g špaldového rozkvasu

50 g masla

85 g mlieka

250 g hladkej špaldovej múky

štipku soli

1 - 2 PL medu alebo cukru


na škoricovú plnku:

150 g masla

2 - 3 PL mletej škorice

1 - 2 PL medu



Príprava
Kroky: 12

Tým, že koláč pečiem vo forme na biskupský chlebík, tak sa volá babka. Môžete ho aj na plechu stočiť do kruhového tvaru. Vtedy to bude kringel. Reidling sa zase pečie v bábovkovej forme. Alebo proste upečte závin.

1.

Rozkvas pripravujem už viac-menej od oka, ale na 150 g množstvo budete potrebovať 1 - 2 PL materského kvásku, cca 90 g celozrnnej špaldovej múky a cca 90 g vlažnej vody.  Všetko dobre premiešam, zatvorím a nechám na teplom mieste stáť, kým sa jeho obsah minimálne nezdvojnásobí. 

2.

Maslo spolu s mliekom a medom dám do malého hrnčeka zohriať a roztopiť. Pozor však na to, aby ste ho nepridávali do cesta horúce, iba vlažné.

3.

Z hotového rozkvasu odvážim potrebné množstvo a zbytok dokŕmim troškou múky a odložím na ďalšie pečenie do chladničky. 

4.

Cesto pripravím tak, že v kuchynskom robote s hnetacím hákom vymiesim rozkvas, vlažné mlieko s medom a maslom, múku a štipku soli. Hnetiem aspoň 5 minút, alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy.

5.

Vymiesené cesto nechám v mise a prikryjem ho fóliou (alebo kúpacou čiapkou určenou do sprchy). Nechám odpočívať približne 3 hodiny.

6.

Medzitým pripravím plnku. Maslo vyberiem ešte pred prípravou cesta, aby stihlo dostatočne zmäkknúť. Zmäkknuté maslo vymiešam so škoricou a medom a plnka je hotová.

7.

Rovnako si pripravím aj formu na biskupský chlebík, v ktorom sa bude babka piecť. Vymažem ju trochou zmäkknutého masla a vysteliem papierom na pečenie (aj boky) a ten tiež ešte trošku potriem maslom. Takto mám istotu, že sa mi po upečení podarí koláčik bezpečne dostať z formy von.

8.

Po prvom kysnutí cesto trochu rukou premiesim (preložím) a na pracovnej ploche ho povystieram do tvaru obdĺžnika.

9.

Potriem ho škoricovým maslom a zaviniem ako klasický závin. Ten potom pozdĺžne prerežem (v strede), čím mi vzniknú akési dva copy. Narezávať začínam cca 2 cm od začiatku závinu.

10.

Jednotlivé copy potom opatrne zviniem a snažím sa, aby ich narezaná strana (tá, kde vidno plnku) bola hore.

11.

Presuniem do pripravenej formy na biskupský chlebík, opäť prikryjem a opäť nechám kysnúť. U mňa to boli približne tri hodiny.

12.

Po druhom kysnutí pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom babku prikryjem papierom na pečenie a pečiem ďalej na 190 stupňoch ešte aspoň 15 - 20 minút. 

Na sladké kváskovanie používam špaldový kvások. Kŕmim ho len celozrnnou špaldovou múkou. Ak taký nemáte, podľa mňa bude fungovať aj ražný. Najnovšie mám však za sebou už aj pokusy s tuhým kváskom, lievito madre a ten je na sladké kváskovanie ako stvorený.

Ako to už pri kváskovom pečení býva, nedá sa nič napísať úplne presne. Najmä čo sa časov týka. Všetko totiž závisí od sily vášho materského kvásku, od teploty v miestnosti, od druhu múky, ktorú používate, ... Nie je potrebné sa ale vopred stresovať, sledujte len priebežne ako sa vaše cesto správa. 

Ak by ste mali už zamiesené cesto, ale nemali by ste nakoniec čas na pečenie, pokojne ho dajte do chladničky, tam na vás počká. 

Vďaka škorici a maslu (ktorého je v tomto koláčiku viac ako dosť) bude babka dostatočne sladká a výdatná. Pre nás sú tie 2 lyžice medu, ktoré som celkovo pridala, viac ako postačujúce. Ak ste však zvyknutí na "klasické" sladké koláče, pridajte pokojne aj viac. Nemusí to byť med, kľudne aj cukor. Všetko závisí od vašej chuti a preferencie. 
Tekutiny, v tomto prípade mlieko, vážim. Preto ten údaj v gramoch a nie v mililitroch. Lebo keď vážim múku, či maslo, odvážim už aj to tekuté a nemusím špiniť odmerku. 

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky