Best Recipes
kvásková nádhera

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

na cesto:

150 g rozkvasu (ja som použila tuhé lievito madre)

250 g plnotučného mlieka

500 g hladkej múky (napr. špaldovej)

štipku soli

50 g prírodného trstinového cukru

80 g masti

1 väčšie vajíčko


na náplň:

cca 50 g masla

mletú škoricu

cukor (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 9

Toto cesto používam rovnako aj na vianočku, osie hniezda, závin, či iné sladké kváskové pečivo. Je úžasne pružné, výborne sa s ním pracuje. 

1.

Tuhý kvások rozmiešam v mlieku. Môže to chvíľu trvať, preto si niekedy prácu uľahčím ručným ponorným mixérom. Mlieko by malo byť vlažné, ja som však už použila aj studené, rovno z chladničky a cesto vyšlo super. :-)

2.

K rozriedenému kvásku pridám múku, štipku soli, cukor, masť a vajíčko. V kuchynskom robote vypracujem pomocou hnetacieho háku hladké a pružné cesto.

3.

Vypracované cesto nechám kysnúť aspoň dve hodiny, počas ktorých ho aspoň 3 - 4x poprekladám (ručne prehnetiem).

4.

Po vykysnutí rozdelím cesto na 4 časti. Každú vyvaľkám do kruhového tvaru. 

5.

Jednotlivé časti vyvaľkaného cesta vrstvím na seba priamo na plech vystlaný papierom na pečenie a každý plát potriem maslom a škoricou. Ak ste zvyknutí viac sladiť, tak môžete škoricu ešte poprášiť trochou cukru.

6.

Doprostred kruhu položím pohárik, ktorý mi označuje stred vločky. Okolo pohárika rozdelím cesto na 16 rovnakých častí. Najskôr na štvrtiny, každú štvrtinu na polovicu a každú časť ešte raz na pol. 

  

7.

Jeden prameň vločky sa skladá z dvoch častí. Každú časť stočím 2x smerom von, od seba (t.j. časť, ktorú držím v ľavej ruke do ľava a časť z pravej ruky do prava). Konce úhľadne spojím a vytvarujem. Takto pokračujem až kým nezmotám všetky pramene (spolu ich bude 8).

Znie to možno zložito, ale netreba sa toho báť. Počas prípravy zistíte, že vám to pôjde skoro samo. :-)

8.

Hotovú vločku potriem zbytkom roztopeného masla a nechám ešte podkysnúť. Ja až v tomto momente zapínam rúru na 180 stupňov a kým sa vyhreje, tak vločka má dostatok času podkysnúť.

9.

Pečiem 25 - 30 minút, v závislosti od veľkosti vločky a toho, akú svetlú (alebo tmavú) ju chcete.

Ja moje lievito madre (tuhý kvások) kŕmim manitoba múkou. Ak by ste sa chceli dozvedieť o tomto druhu kváskovania viac, odporúčam navštítiť stránky Lenky Mančíkovej (www.zdravepecenie.sk). 

Bravčovú masť nie je v ceste vôbec cítiť, nemusíte sa báť použiť ju. Ak by ste ju však chceli predsa len vynechať, nahraďte ju roztopeným a vychladnutým maslom.
Ja som mala veľké vajíčka, tak som použila iba jedno (malo skoro 70 g). Ak máte vajíčka menšie, použite aj dve.

Náplň obmieňajte podľa svojej chuti. Vločka bude výborná aj v kakaovej, či makovej alebo orechovej verzii. Prípadne môžete pridať aj hrozienka.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka