Best Recipes
plný chutí

Štedrák

Ako už samotný názov napovedá, ide naozaj o štedrý koláčik. My ho pripravujeme z kysnutého cesta a zastúpené sú v ňom všetky naše obľúbené plnky: maková, orechová, tvarohová a samozrejme aj slivkový lekvár.

na cesto:

550 g polohrubej špaldovej múky

80 g prírodného trstinového cukru

štipku soli

150 g masla

300 ml plnotučného mlieka

1 kocku droždia


na makovú plnku:

200 g mletého maku

80 g cukru

150 ml plnotučného mlieka


na orechovú plnku:

200 g mletých vlašských orechov

80 g cukru

150 ml plnotučného mlieka


na tvarohovú plnku:

500 g hrudkovitého tvarohu

1 balenie Zlatého klasu

2 vajcia

80 g cukru


na lekvárovú plnku:

slivkový lekvár

trošku horúcej vody


na záver:

hrozienka na ozdobu

roztopené maslo na potretie



Príprava
Kroky: 8

1.

Ako prvé si pripravím kvások. Do vlažného mlieka pridám lyžicu cukru a rozdrobím kocku droždia. Prikryjem a nechám droždie pracovať.

2.

Polohrubú múku zmiešam so štipkou soli, cukrom a nastrúhaným maslom. Nakoniec pridám vykysnutý kvások a vypracujeme cesto.  Miesime až kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. 

3.

Vypracované cesto prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám na teplom mieste odpočívať približne hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

4.

Medzitým si pripravím všetky plnky. Je to veľmi jednoduché. Mak, aj orechy zmiešam s cukrom a zalejem horúcim mliekom. Tvaroh zase zmiešam s cukrom, vajíčkami a pudingovým práškom. Ak je slivkový lekvár veľmi tuhý, rozriedim ho troškou horúcej vody, bude sa vám tak lepšie rozotierať na cesto.

5.

Vykysnuté cesto rozdelím na 5 častí (4 sú rovnaké, piata časť je o niečo menšia, z tej budem robiť mriežku).

6.

Plech s rozmermi cca 21 x 31 cm a vyšším okrajom vymažem maslom a vysypem múkou. 

7.

A začnem skladať jednotlivé vrstvy. Rozvaľkám jednu časť cesta, na ňu rozotriem makovú plnku, potom ďaľší plát cesta, lekvár, cesto, orechová plnka, cesto a tvaroh. Na tvarohovú plnku poukladám pásiky cesta do tvaru mriežky a ozdobím hrozienkami. Povrch cesta potriem rozpusteným maslom.

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 45 minút.

Možno sa vám bude zdať, že je toho cesta málo. Ale nemusíte sa báť. Cesto je veľmi pružné a dá sa vyvaľkať naozaj na tenko. Ak si však netrúfate vaľkať ho tak na tenko, použite menší plech. Jednotlivé vrstvy cesta však budete mať hrubšie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta