Best Recipes
plný chutí

Štedrák

Ako už samotný názov napovedá, ide naozaj o štedrý koláčik. My ho pripravujeme z kysnutého cesta a zastúpené sú v ňom všetky naše obľúbené plnky: maková, orechová, tvarohová a samozrejme aj slivkový lekvár.

na cesto:

550 g polohrubej špaldovej múky

80 g prírodného trstinového cukru

štipku soli

150 g masla

300 ml plnotučného mlieka

1 kocku droždia


na makovú plnku:

200 g mletého maku

80 g cukru

150 ml plnotučného mlieka


na orechovú plnku:

200 g mletých vlašských orechov

80 g cukru

150 ml plnotučného mlieka


na tvarohovú plnku:

500 g hrudkovitého tvarohu

1 balenie Zlatého klasu

2 vajcia

80 g cukru


na lekvárovú plnku:

slivkový lekvár

trošku horúcej vody


na záver:

hrozienka na ozdobu

roztopené maslo na potretie



Príprava
Kroky: 8

1.

Ako prvé si pripravím kvások. Do vlažného mlieka pridám lyžicu cukru a rozdrobím kocku droždia. Prikryjem a nechám droždie pracovať.

2.

Polohrubú múku zmiešam so štipkou soli, cukrom a nastrúhaným maslom. Nakoniec pridám vykysnutý kvások a vypracujeme cesto.  Miesime až kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. 

3.

Vypracované cesto prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám na teplom mieste odpočívať približne hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

4.

Medzitým si pripravím všetky plnky. Je to veľmi jednoduché. Mak, aj orechy zmiešam s cukrom a zalejem horúcim mliekom. Tvaroh zase zmiešam s cukrom, vajíčkami a pudingovým práškom. Ak je slivkový lekvár veľmi tuhý, rozriedim ho troškou horúcej vody, bude sa vám tak lepšie rozotierať na cesto.

5.

Vykysnuté cesto rozdelím na 5 častí (4 sú rovnaké, piata časť je o niečo menšia, z tej budem robiť mriežku).

6.

Plech s rozmermi cca 21 x 31 cm a vyšším okrajom vymažem maslom a vysypem múkou. 

7.

A začnem skladať jednotlivé vrstvy. Rozvaľkám jednu časť cesta, na ňu rozotriem makovú plnku, potom ďaľší plát cesta, lekvár, cesto, orechová plnka, cesto a tvaroh. Na tvarohovú plnku poukladám pásiky cesta do tvaru mriežky a ozdobím hrozienkami. Povrch cesta potriem rozpusteným maslom.

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 45 minút.

Možno sa vám bude zdať, že je toho cesta málo. Ale nemusíte sa báť. Cesto je veľmi pružné a dá sa vyvaľkať naozaj na tenko. Ak si však netrúfate vaľkať ho tak na tenko, použite menší plech. Jednotlivé vrstvy cesta však budete mať hrubšie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

s malinovou omáčkou

Tvarohové šišky

s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt