Best Recipes
s droždím

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

potrebujeme:

250 ml plnotučného mlieka

1 kocku (42 g) čerstvého droždia

1 PL cukru

500 g hladkej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

štipku soli

100 g prírodného trstinového cukru

175 g masla

4 žĺtka

hrozienka (nemusia byť)

1 vajíčko na potretie

mandľové plátky na posypanie (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 10

1.

Pripravím si kvások. Mlieko zohrejem (pozor, nesmie byť horúce, len také vlažné - teplé), pridám lyžícu cukru a rozmrvím do neho kocku droždia. Prikryjem tanierikom alebo pokrievkou a nechám aspoň 10 minút droždie pracovať.

2.

Hotový kvások spoznáte podľa toho, že niekoľkonásobne narástol a ako keby naboptnal.

3.

Cesto na vianočku môžete miesiť buď ručne, varechou alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Ja uprednostňujem  techniku, je to rýchlejšie a jednoduchšie. Takže so misy kuchynského robota dám múku, cukor, soľ a trochu premiešam. Postupne pridávam žĺtka, rozpustené (ale už trochu vychladnuté) maslo a kvások. Miesim aspoň 3 minúty, kým sa cesto pekne nespojí a nebude sa lepiť na steny misy.

4.

Takto vymiesené cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám na teplom mieste kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Môže to trvať približne hodinu. Ak mám v byte chladno, vyhrejem rúru na 40 stupňov, vypnem a dám do nej kysnúť cesto.

5.

Po vykysnutí cesto opäť premiesim (už stačí ručne) a pridám hrozienka. Na pracovnej ploche ho rozdelím na 9 rovnakých častí. Vďaka maslu sa cesto na pracovnú plochu nelepí, takže ho netreba podsýpať ďalšou múkou.

6.

Spodnú časť tvorí cop zo štyroch častí, strednú cop z troch častí a horný cop je pletenec z dvoch častí. Odporúčam začať zapletať vždy od stredu ku krajom. Vianočka tak bude pekne súmerná.

7.

Jenotlivé "poschodia" vianočky zlepím pomocou rozšľahaného vajíčka. Najskôr urobím chrbtom ruky miesto pre vyššie poschodie, natrieme vajíčkom a položím menší cop.

8.

Takto poskladanú vianočku potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem mandľovými lupienkami alebo môžete do nej pozapichovať celé ošúpané mandle.

9.

Aby vianočka počas pečenia držala svoj tvar, zapichujem do nej pre istotu kúsky špajdlí.

10.

Prvých 10 minút pečiem vianočku na 180 stupňov, potom teplotu znížim na 160 stupňov a pečiem ďalších 20 - 25 min. (kontrolujem klasicky špajdlou). Približne v polovici pečenia môžete vianočku prikryť alobalom, aby nebola veľmi tmavá. 

Hrozienka a mandle pridávať nemusíte, ak ich nemáte radi. Ale podľa mňa práve hrozienka dodajú vianočke väčšiu šťavnatosť a mandle zase chrumkavosť. Ja som tento raz pridala k hrozienkam aj sušené brusnice.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

indická klasika

Kura Tikka Masala

so želé a broskyňami

Tvarohová torta

bez strúhanky

Pečená fašírka

v slanej verzii

Mrkvová roláda