Best Recipes
s droždím

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

potrebujeme:

250 ml plnotučného mlieka

1 kocku (42 g) čerstvého droždia

1 PL cukru

500 g hladkej múky

250 g celozrnnej špaldovej múky

štipku soli

100 g prírodného trstinového cukru

175 g masla

4 žĺtky

hrozienka (nemusia byť)

1 vajíčko na potretie

mandľové plátky na posypanie (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 9

1.

Pripravím si kvások. Mlieko zohrejem (pozor, nesmie byť horúce, len také vlažné - teplé), pridám lyžícu cukru a rozmrvím do neho kocku droždia. Prikryjem tanierikom alebo pokrievkou a nechám aspoň 10 minút droždie pracovať. Hotový kvások spoznáte podľa toho, že niekoľkonásobne narástol a ako keby naboptnal.

2.

Cesto na vianočku môžete miesiť buď ručne, varechou alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Ja uprednostňujem  techniku, je to rýchlejšie a jednoduchšie. Takže do misy kuchynského robota dám múku, cukor, soľ a trochu premiešam. Postupne pridávam žĺtky, rozpustené (ale už trochu vychladnuté) maslo a kvások. Miesim aspoň 3 minúty, kým sa cesto pekne nespojí a nebude sa lepiť na steny misy.

3.

Takto vymiesené cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám na teplom mieste kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Môže to trvať približne hodinu. Ak mám v byte chladno, vyhrejem rúru na 40 stupňov, vypnem a dám do nej kysnúť cesto.

4.

Po vykysnutí cesto opäť premiesim (už stačí ručne) a pridám hrozienka. Na pracovnej ploche ho rozdelím na 9 rovnakých častí. Vďaka maslu sa cesto na pracovnú plochu nelepí, takže ho netreba podsýpať ďalšou múkou.

5.

Spodnú časť tvorí cop zo štyroch častí, strednú cop z troch častí a horný cop je pletenec z dvoch častí. Odporúčam začať zapletať vždy od stredu ku krajom. Vianočka tak bude pekne súmerná.

6.

Jenotlivé "poschodia" vianočky zlepím pomocou rozšľahaného vajíčka. Najskôr urobím chrbtom ruky miesto pre vyššie poschodie, natrieme vajíčkom a položím menší cop.

7.

Takto poskladanú vianočku potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem mandľovými lupienkami alebo môžete do nej pozapichovať celé ošúpané mandle.

8.

Aby vianočka počas pečenia držala svoj tvar, zapichujem do nej pre istotu kúsky špajdlí.

9.

Prvých 10 minút pečiem vianočku na 180 stupňov, potom teplotu znížim na 160 stupňov a pečiem ďalších 20 - 25 min. (kontrolujem klasicky špáradlom). Približne v polovici pečenia môžete vianočku prikryť alobalom, aby nebola veľmi tmavá. 

Hrozienka a mandle pridávať nemusíte, ak ich nemáte radi. Ale podľa mňa práve hrozienka dodajú vianočke väčšiu šťavnatosť a mandle zase chrumkavosť. Ja som tento raz pridala k hrozienkam aj sušené brusnice.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

celozrnné rybičky

Sezamové krekry

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s jablkovým pyré

Mrkvové muffiny

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky