Hlavný obrázok

Štedrák

Ako už samotný názov napovedá, ide naozaj o štedrý koláčik. My ho pripravujeme z kysnutého cesta a zastúpené sú v ňom všetky naše obľúbené plnky: maková, orechová, tvarohová a samozrejme aj slivkový lekvár. 

Potrebujeme:

na cesto:


550 g polohrubej špaldovej múky

80 g hnedého trstinového cukru

štipku soli

150 g masla

300 ml plnotučného mlieka

1 kocku droždia


na makovú plnku:


200 g mletého maku

80 g hnedého trstinového cukru

150 ml plnotučného mlieka


na orechovú plnku:


200 mletých vlašských orechov

80 g práškového cukru

150 ml plnotučného mlieka


na tvarohovú plnku:


500 g hrudkovitého tvarohu

1 balíček Zlatého klasu

80 g práškového cukru

2 vajíčka


na lekvárovú plnku:


slivkový lekvár

trošku horúcej vody


hrozienka na ozdobenie

roztopené maslo na potretie


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a rozdrobíme kocku droždia. Prikryjeme a necháme droždie pracovať.

    2. Polohrubú múku zmiešame so štipkou soli, cukrom a nastrúhaným maslom. Nakoniec pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto.  Miesime až kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy. 
    3. Vypracované cesto prikryjeme potravinovou fóliou a čistou utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať približne hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
    4. Medzitým si pripravíme všetky plnky. Je to veľmi jednoduché. Mak, aj orechy zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Tvaroh zase zmiešame s cukrom, vajíčkami a pudingovým práškom. Ak je slivkový lekvár veľmi tuhý, rozriedime ho troškou horúcej vody, bude sa nám tak lepšie rozotierať na cesto.
    5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí (4 sú rovnaké, piata časť je o niečo menšia, z tej budeme robiť mriežku).
    6. Plech s rozmermi cca 21 x 31 cm a vyšším okrajom vymažeme maslom a vysypeme múkou. 
    7. A začneme skladať jednotlivé vrstvy. Rozvaľkáme jednu časť cesta, na ňu rozotrieme makovú plnku, potom ďaľší plát cesta, lekvár, cesto, orechová plnka, cesto a tvaroh. Na tvarohovú plnku poukladáme pásiky cesta do tvaru mriežky a ozdobíme hrozienkami. Povrch cesta potrieme rozpusteným maslom.
    8. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 45 minút.

Možno sa vám bude zdať, že je toho cesta málo. Ale nemusíte sa báť. Cesto je veľmi pružné a dá sa vyvaľkať naozaj na tenko. Ak si však netrúfate vaľkať ho tak na tenko, použite menší plech. Jednotlivé vrstvy cesta však budete mať hrubšie.

pic13