Hlavný obrázok

Tortový korpus

Každá cukrárka má svoj osvedčený recept na tortový korpus. Mne to chvíľu trvalo, kým som našla recept, s ktorým by som bola úplne spokojná. 

Potrebujeme:

4 vajíčka 

200 g práškového cukru

125 ml oleja

100 ml vody

250 g hladkej múky

1 prášok do pečiva


pic13

Postup prípravy receptu:

    1. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 160 stupňov.

    2. Oddelíme žĺtka od bliekov a odvážime si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 100 g.

    3. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne pridáme cukor. Šľaháme až kým nám nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.

    4. V druhej miske zase vyšľaháme žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.
    5. K žĺtkovej pene postupne zašľaháme olej a vlažnú vodu. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Toto všetko robím v mixéri.

    6. Nakoniec spojíme žĺtkovú hmotu s vyšľahaným snehom. Ale pozor, ten už vmiešavame postupne vareškou.

    7. Takto pripravené cesto vlejeme do tortovej formy a povrch zľahka uhladíme.

    8. Pečieme pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečieme korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečieme ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú, korpus je hotový.

pic13

Niekoľko ďalších rád a postrehov:

    1. Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.
    2. Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.

    3. Približne po 20 minútach prekryjem korpus alobalom, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.
    4. Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 15 minút. 
    5. Potom nožíkom prejdeme opatrne po obvode formy, aby sme korpus uvoľnili. Otvoríme formu a dáme na mriežku hore nohami. Z dna korpusu dáme dole papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

    6. Tortový korpus je ideálne piecť deň vopred, aby poriadne vychladol a "uležal sa". Pri prekrajovaní na jednotlivé pláty sa bude menej drobiť.
    7. Uvedené množstvo v základnom recepte používam buď na tortovú formu s priemerom 23 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti. 
    8. Ak použijem tortovú formu s priemerom 26 cm, korpus bude nižší a preprežem ho na dve časti. Záleží len na vás, akú veľkú tortu idete piecť, resp. aká má byť vysoká. Na obrázkoch je korpus s priemerom 26 cm.

    9. A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu. 
    10. Nakoniec korpus naplníme ľubovoľným krémom, pokvapkáme likérom, potrieme džemom, ... a tortu dozdobíme. 

    11. A konečný výsledok môže vyzerať aj takto: