Best Recipes
so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

Neprekonateľná kombinácia krehkého kakaového cesta, parížskej šľahačky a slaného karamelu.

na krehké cesto:

200 g hladkej múky

30 g mletých mandlí

20 g kakaového prášku

125 g masla

1 vajce

30 g práškového cukru

1 - 2 PL vody (nemusí byť)


na parížsku šľahačku:

250 ml šľahačkvej smotany

125 g horkej čokolády (70%)


na dokončenie:

slaný karamel

ovocie, prípadne pusinky na ozdobu



Príprava
Kroky: 6

Existuje nekonečné množstvo nielen rôznych tvarov, ale aj chutí tohto obľúbeného francúzskeho dezertu. Tento raz vám ponúkam recept na tartaletky z kakaového krehkého korpusu, slaného karamelu a parížskej šľahačky.

1.

Začnem prípravou chrumkavého kakaového korpusu. Všetky suroviny dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Ak by sa vám zdalo byť cesto suchšie, pridajte 1 - 2 PL vody. Závisí to od savosti múky a kakaa. 

2.

Vypracované a vychladené cesto rozvaľkám na tenko medzi dvomi kusmi papiera na pečenie, vykrojím kolieska, ktoré budú tvoriť dno tartaletiek a nakoniec pásiky na okraje. Dno popichám vidličkou. Takto vyplnené formičky dám na menši plech a dám ich opäť dobre vychladiť. 
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút alebo do zlatista.

3.

Pokračujem prípravou parížškej šľahačky: čokoládu nalámem na menšie kúsky a zalejem ju horúcou (ale nie vriacou) smotanou. Chviľu počkám a vymiešam všetko do jednotnej, hladkej hmoty. Dám vychladiť do chladničky.
Tento krok sa odporúča urobiť deň vopred. Krém sa vám však podarí aj v prípade, keď dáte roztopenú čokoládu vychladiť do chladničky aspoň na dve-tri hodiny, musí len dobre stuhnúť.

4.

Vychladenú čokoládovú šľahačku vyšľahám do nadýchaného krému, podľa chuti môžete aj dosladiť.

5.

Dno upečených a vychladnutých kakaových "košíčkov" potriem tenkou vrstvou slaného karamelu a naň rozotriem čokoládoý krém. 

6.

Ozdobím ovocím, domácimi pusinkami a posypem kakaom.

 

Koláčiky (alebo košícky) si môžete pripraviť aj niekoľko dní vopred a plniť neskôr. Pri ozdobovaní sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii. Hodí sa nielen rôzne drobné ovocie, ale napríklad aj pusinky, či rôzne farebné guličky, kvietky a pod. Rovnako pekne bude vyzerať aj "obyčajný" kopček do tuha vyšľahanej šľahačky, či zbytok krému, ktorý ozdobne nastriekate pomocou rôznych cukrárskych špičiek.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tartaletky s čerešňovým želé

Ďalšia verzia mojich obľúbených koláčikov. Tento raz s čerešňovým želé a vanilkovým krémom.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Punčové rezy

Ďalšia z mojich cukrárskych výziev bola pokorená. Punčák sa naozaj vydaril. Pyšná som najmä na to, že som sa zaobišla bez akéhokoľvek farbiva.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kuracím mäsom

Cézar šalát

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

iba tri ingrediencie

Expresné mandľové sušienky

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti