Best Recipes
lahodná kombinácia

Bryndzový koláč so špargľou

Ak máte radi okrem sladkých, aj slané koláče, tak teraz si prídete na svoje. Krehké, chrumkavé cesto, krémová slaná náplň a jemnosť špargle robia z tohto koláčika naozajstnú delikatesu.

na korpus:

250 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

1/2 ČL soli

1 - 2 PL studenej vody


na náplň:

250 g bryndze

250 g bieleho jogurtu (10%)

2 vajíčka

soľ (podľa chuti)

špargľu



Príprava
Kroky: 7

Bryndzový koláč so špargľou odporúčam podávať dobre vychladený, s čerstvou zeleninkou alebo nejakým miešaným šalátom.

1.

Začnem prípravou korpusu. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám múku, na kocky nakrájané studené maslo a soľ. Mixujem, kým sa maslo do múky nerozdrobí na malé kúsočky.

2.

Podľa potreby pridám 1 alebo 2 lyžice studenej vody. Takto vypracované cesto pripomína mokrý piesok, ktorý po stlačení medzi dvoma prstami bude držať pokope. Ak by náhodou ešte dobre nedržalo, pridajte o lyžicu vody navyše.

3.

Tento "mokrý piesok" vysypem do okrúhlej formy na koláč s nízkym okrajom. Formu nie je potrebné vopred vymazávať, ani vystieľať papierom na pečenie.

4.

Prstami zarovnám a utľapkám (je potrebné vytvarovať aj okraj koláča). Takto pripravený korpus popichám vidličkou a pečiem v rúre vyhriatej na 180% stupňov 15 minút. 

5.

Kým korpus chladne, pripravím náplň. Vymiešam bryndzu s vajíčkami a bielym jogurtom. Podľa chuti ešte prípadne dosolím. 

6.

Náplň rozotriem na vychladnutý predpečený korpus, zarovnám a rozložím na ňu špargľu.

7.

Opäť pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, 25 minút.

Pri príprave tohto koláčika som použila domáce vajíčka, preto je náplň taká žltá. Vďaka 10%-nému bielemu jogurtu je zase krásne krémová a výdatná. Môžete použiť aj nízkotučný jogrut, náplň však môže byť o niečo redšia. V takom prípade bude asi potrebovať o pár minút v rúre naviac, alebo pridajte pre istotu ešte jedno vajíčko. Rovnako dobre bude v náplni "fungovať" aj kyslá smotana.
Keďže je každá bryndza iná, so soľou opatrne, aby ste koláčik nepresolili.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy