Best Recipes
lahodná kombinácia

Bryndzový koláč so špargľou

Ak máte radi okrem sladkých, aj slané koláče, tak teraz si prídete na svoje. Krehké, chrumkavé cesto, krémová slaná náplň a jemnosť špargle robia z tohto koláčika naozajstnú delikatesu.

na korpus:

250 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

1/2 ČL soli

1 - 2 PL studenej vody


na náplň:

250 g bryndze

250 g bieleho jogurtu (10%)

2 vajíčka

soľ (podľa chuti)

špargľu



Príprava
Kroky: 7

Bryndzový koláč so špargľou odporúčam podávať dobre vychladený, s čerstvou zeleninkou alebo nejakým miešaným šalátom.

1.

Začnem prípravou korpusu. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám múku, na kocky nakrájané studené maslo a soľ. Mixujem, kým sa maslo do múky nerozdrobí na malé kúsočky.

2.

Podľa potreby pridám 1 alebo 2 lyžice studenej vody. Takto vypracované cesto pripomína mokrý piesok, ktorý po stlačení medzi dvoma prstami bude držať pokope. Ak by náhodou ešte dobre nedržalo, pridajte o lyžicu vody navyše.

3.

Tento "mokrý piesok" vysypem do okrúhlej formy na koláč s nízkym okrajom. Formu nie je potrebné vopred vymazávať, ani vystieľať papierom na pečenie.

4.

Prstami zarovnám a utľapkám (je potrebné vytvarovať aj okraj koláča). Takto pripravený korpus popichám vidličkou a pečiem v rúre vyhriatej na 180% stupňov 15 minút. 

5.

Kým korpus chladne, pripravím náplň. Vymiešam bryndzu s vajíčkami a bielym jogurtom. Podľa chuti ešte prípadne dosolím. 

6.

Náplň rozotriem na vychladnutý predpečený korpus, zarovnám a rozložím na ňu špargľu.

7.

Opäť pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, 25 minút.

Pri príprave tohto koláčika som použila domáce vajíčka, preto je náplň taká žltá. Vďaka 10%-nému bielemu jogurtu je zase krásne krémová a výdatná. Môžete použiť aj nízkotučný jogrut, náplň však môže byť o niečo redšia. V takom prípade bude asi potrebovať o pár minút v rúre naviac, alebo pridajte pre istotu ešte jedno vajíčko. Rovnako dobre bude v náplni "fungovať" aj kyslá smotana.
Keďže je každá bryndza iná, so soľou opatrne, aby ste koláčik nepresolili.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky