Best Recipes
letná klasika

Čerešňová bublanina

Bez poriadnej bublaniny by to nebolo to pravá leto. Toto je môj veľmi rýchly a jednoduchý recept, do ktorého môžete zakomponovať akékoľvek ovocie. Mne síce chutí najviac táto čerešňová verzia, ale nepohrdnem ani jahodami, malinami, ...

potrebujeme:

3 vajíčka

1/2 - 3/4 šálky prírodného trstinového cukru

1/2 šálky oleja

1 šálku plnotučného mlieka

2 šálky polohrubej špaldovej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva

čerešne



Príprava
Kroky: 6

Bublaninu mám rada, keď je v nej ovocia veľa. S ničím to však netreba preháňať, hlavne ak použijete ovocie šťavnatejšie. Môže sa stať, že pustí toľko šťavy, že sa koláčik dobre neprepečie. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom.

2.

Postupne zašľahám aj olej a mlieko.

3.

Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva.

4.

Plech o veľkosti 26x36 cm vymažem maslom a vyspypem hrubou múkou.

5.

Na takto pripravený plech vylejem cesto, na ktoré pokladiem vykôstkované čerešne. Množstvo čerešní je na vás. Ja uprednostňujem, keď ich je v koláči viac.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút.

My máme radi bublaninu nižšiu. Ak chcete mať cesto vyššie, stačí použiť menší plech.
V recepte neuvádzam úplne presné množstvo cukru a to z jedného dôvodu, ak mám k dispozícii sladšie ovocie, tak obyčajne použijem cukru menej (niekedy aj menej ako polovicu šálky).

Ja vo svojej kuchyni používam najčastejšie špaldovú múku. Vy použite akú máte radi, alebo si ju nakombinujte spolu s celozrnnou. Bublanina sa vám vydarí aj v prípade, ak nemáte doma polohrubú múku. Použite pokojne hladkú.

Cukor na posypanie nie je podmienkou. Priznám sa, že ja som ho použila len kvôli foteniu, bublaninu vôbec nie je potrebné dosládzať takýmto spôsobom. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rebarborovo-jahodový koláč

S prichádzajúcim teplým počasím si neviem doma predstaviť lepšiu maškrtu, ako ovocný koláč z práve zrejúceho ovocia. Tento raz som stavila na moju obľúbenú kombináciu kyslastej rebarbory a sladkých jahôd.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty