Best Recipes
letná klasika

Čerešňová bublanina

Bez poriadnej bublaniny by to nebolo to pravá leto. Toto je môj veľmi rýchly a jednoduchý recept, do ktorého môžete zakomponovať akékoľvek ovocie. Mne síce chutí najviac táto čerešňová verzia, ale nepohrdnem ani jahodami, malinami, ...

potrebujeme:

3 vajíčka

1/2 - 3/4 šálky prírodného trstinového cukru

1/2 šálky oleja

1 šálku plnotučného mlieka

2 šálky polohrubej špaldovej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva

čerešne



Príprava
Kroky: 6

Bublaninu mám rada, keď je v nej ovocia veľa. S ničím to však netreba preháňať, hlavne ak použijete ovocie šťavnatejšie. Môže sa stať, že pustí toľko šťavy, že sa koláčik dobre neprepečie. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom.

2.

Postupne zašľahám aj olej a mlieko.

3.

Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva.

4.

Plech o veľkosti 26x36 cm vymažem maslom a vyspypem hrubou múkou.

5.

Na takto pripravený plech vylejem cesto, na ktoré pokladiem vykôstkované čerešne. Množstvo čerešní je na vás. Ja uprednostňujem, keď ich je v koláči viac.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút.

My máme radi bublaninu nižšiu. Ak chcete mať cesto vyššie, stačí použiť menší plech.
V recepte neuvádzam úplne presné množstvo cukru a to z jedného dôvodu, ak mám k dispozícii sladšie ovocie, tak obyčajne použijem cukru menej (niekedy aj menej ako polovicu šálky).

Ja vo svojej kuchyni používam najčastejšie špaldovú múku. Vy použite akú máte radi, alebo si ju nakombinujte spolu s celozrnnou. Bublanina sa vám vydarí aj v prípade, ak nemáte doma polohrubú múku. Použite pokojne hladkú.

Cukor na posypanie nie je podmienkou. Priznám sa, že ja som ho použila len kvôli foteniu, bublaninu vôbec nie je potrebné dosládzať takýmto spôsobom. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta