Best Recipes
s červenými pomarančami

Citrusová bábovka

Voňavá a šťavnatá. Presne taká je táto bábovka s červenými pomarančami. Ak ich nemáte, použite klasické pomaranče alebo citróny. Bude rovnako skvelá!

na bábovku:

200 g masla

120 - 150 g práškového cukru

4 vajíčka

250 g polohrubej múky

50 g mandľovej múky

1 prášok do pečiva

100 ml šťavy z červených pomarančov (cca 2 ks)

kôra z 1 červeného pomaranča


na polevu:

šťavu z 1 červeného pomaranča

práškový cukor



Príprava
Kroky: 5

Zbožňujem citrusové koláče. Majú takú sviežu a jemnú chuť. I keď mojím favoritom je citrónovo-makový chlebíček, táto bábovka z červených pomarančov v ničom nezaostáva.

1.

Maslo izbovej teploty vymiešam spolu s cukrom do nadýchanej peny.

2.

Postupne vmiešam vajíčka, jedno po druhom a pomarančovú šťavu spolu s kôrou.

3.

Nakoniec pridám obe múky s práškom do pečiva a vymiešam hladké cesto.

4.

Pripravené cesto vlejem do maslom vymazanej a mandľovou múkou vysypanej bábovkovej formy. Povrch zarovnám a dám piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 25 - 35 minút, v závislosti od veľkosti formy, ktorú použijete. 

5.

Ak chcete (a zostal vám aspoň jeden červený pomaranč), hotovú a vychladnutú bábovku môžete poliať polevou. Tú pripravíte veľmi jednoducho - do pomarančovej šťavy vmiešate toľko práškového cukru, koľko chcete (resp. akú hustú polevu chcete). 

Maslo a vajíčka vyberiem z chladničky aspoň hodinu pred prípravou bábovky. Keď budú mať izbovú teplotu, ľahšie sa vymiešajú.

Množstvo cukru prispôsobujem tomu, aké sladké sú pomaranče.

Bábovka je vynikajúca aj bez polevy. Ak jej nechcete zbytočne pridávať ďalší cukor, tak použiť ju nemusíte.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta