Best Recipes
s čokoládovou polevou

Cuketový koláč

Toto je jediný spôsob ako viem dostať do detí cuketu. Zatiaľ. Vďaka tejto lahodnej zelenine je koláč veľmi jemný a šťavnatý. A deti si ho často pýtajú.

potrebujeme:

3 vajíčka

150 - 200 g cukru (napr. prírodný trstinový)

200 ml oleja neutrálnej chuti

150 g hladkej špaldovej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

1 prášok do pečiva

1 PL mletej škorice

3 PL kakaového prášku

cca 350 g cukety (1 väčšiu alebo 2 menšie)

džem a čokoláda na potretie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 9

Jednoduchý a rýchlo pripravený koláčik je našou stálicou počas cuketovej sezóny. A podľa popularity aj tu, na internete, tipujem, že nielen našou. 

1.

Najskôr si vymažem väčší plech (cca 24 x 34 cm) maslom a vysypem múkou (ja niekedy používam aj špaldovú krupicu). Rúru vyhrejem na 170 stupňov.

2.

Cuketu ošúpem, vydlabem prípadné semienka zo stredu a nahrubo nastrúham.

3.

V mixéri vyšľahám celé vajíčka s cukrom do svetlej peny a postupne prilievam olej.

4.

Obidve múky zmiešam s práškom do pečiva, kakaom a mletou škoricou. 

5.

Do vajíčkovej zmesi pridám múku a vymiešam do hladka.

6.

Nakoniec vareškou vmiešam nastrúhanú cuketu.

7.

Takto pripravené cesto vylejem na plech a dám piecť do vyhriatej rúry na približne 25 minút. Ak použijete menší plech, koláč bude vyšší, takže ho bude potrebné piecť o niečo dlhšie.

8.

Upečený, ale ešte stále horúci koláč potriem ľubovoľným džemom a nechám vychladnúť.

9.

Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopím cca 200 g horkej čokolády a koláč ňou polejem.

Pôvodne som do tohto cuketového koláča používala 200 g cukru. Časom ho však pridávam menej a menej. Preto uvádzam v recepte to rozmedzie a nie len jeden údaj. Naposledy som pridala len 100 g cukru a nikto si nesťažoval.

Džem s čokoládou použiť nemusíte, ak nechcete. Ale práve vďaka nim vyčarujete z obyčajnej "buchty" lákavý koláčik napríklad na nedeľné popoludnie. A v takomto prípade môžete do koláčika naozaj depridať menej cukru.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

Ako zaručene vyklopiť bábovku z formy

z ražnej, špaldovej a ovsenej múky

Celozrnné tortilly

kvásková nádhera

Škoricová vločka

Moje kváskovanie

Moje inšpirácie - knihy

s mandľovým maslom

Nepečené mandľové košíčky

nielen pre vegetariánov

Falošná treska

s droždím a medom

Mazanec