Best Recipes
výživná zimná klasika

Domáca huspenina

Huspenina. Tak zvláštne znejúce slovo, však? Keďže sa u našej babky pravidelne konali zabíjačky, bola pravidelne aj huspenina. Ako dieťa som ju veľmi nemusela (možno preto, že som v tom čase nemala veľmi v obľube surovú cibuľu?). Teraz som už veľká a uvarila som si svoju vlastnú.... tú najlepšiu!

potrebujeme:

bravčové paprčky

bravčové koleno

cca 5 - 8 strúčikov cesnaku

1 žltú cibuľu (aj so šupkou)

mrkvu

petržlen

celer

celé nové korenie

bobkový list

soľ



Príprava
Kroky: 11

Príprava huspeniny je naozaj jednoduchá. V podstate varíte bravčový vývar. Každý sa zrejme svoj osvedčený recept, niekto ju varí bez zeleniny a pridá ju až do tanierikov (mištičiek), niekto používa vlastný mix korenia, zeleniny, či byliniek ...

1.

Mäso a paprčky poriadne umyjem pod tečúcou vodou.

2.

Zeleninu očistím a prípadne ju nakrájam na menšie kusy. Ale nie je to potrebné, keďže sa bude huspenina variť dlho.

3.

Všetky pripravené suroviny dám do veľkého hrnca, zalejem studenou vodou a nechám veľmi pomaličky variť ("ťahať") aspoň 8 hodín, prípadne aj dlhšie.

4.

Približne po hodine varenia zozbieram malým sitkom (alebo kto je zvyknutý, tak lyžicou) penu, ktorá sa usadí na povrchu. Inak huspeninu priebežne nemiešam, ani nič podobné.

5.

Medzitým si v malom hrnčeku uvarím buď vo vode alebo vo vývare, ak mám, mrkvu.

6.

Približne hodinu pred dovarením huspeniny ju ochutím veľkou lyžicou soli.

7.

Po dovarení vyberiem z vývaru kolienko (opatrne, bude sa rozpadať) a oberiem z neho všetko chudé mäsko.

8.

Na dno každej mištičky alebo tanierika dám trochu zvlášť uvarenej mrkvy a na drobno pokrájané mäsko z kolienka.

9.

Zalejem hotovým vývarom. Ja ho nalievam cez husté sitko, aby som zachytila ešte prípadné nečistoty.

10.

Dám na balkón vychladiť a stuhnúť. 

11.

Podávam s cibuľkou a octom, prípadne citrónovou šťavou. 

Konkrétne množstvá jednotlivých surovín neuvádzam zámerne. Každý použije predsa inak veľký hrniec, tak vám zbytočne rozpíšem suroviny, ktoré vy do toho svojho možno ani nezmestíte. Hlavné je, aby ste nezabudli na kvalitné mäsko - kolienko a paprčky (ak zmestíte tak aj po 2 kusy). Lebo práve tie zaistia tú rôsolovitosť, ktorá je v tomto prípade veľmi žiadúca. A ak máte v hrnci ešte miesto, tak pokojne pridajte aj chvost alebo ucho. 
Ja pridávam zeleninu hneď na začiatku varenia a na konci ju vyhadzujem, nejeme ju. Ak by ste ju vy chceli použiť, tak ju pridajte do hrnca až tak približne hodinku pred dovarením huspeniny.

Ja som huspeninu varila v pomalom hrnci, v ktorom sa aj klasický vývar vie "ťahať" naozaj pomaličky a ani doma nemusíte byť. Ak pomalý hrniec nemáte, použite klasiku na sporáku, len v takomto prípade bude treba huspeninu občas kontrolovať, aby sa nevarila veľmi rýchlo. 

A najistejšie je netrápiť sa tým, či sa vám podarí hotovú a dobre vychladenú huspeninu vyklopiť pekne na tanierik. Podávajte ju tak ako ste ju dávali chladiť, v tanierikoch a mištičkách. 

Po vychladnutí sa vám ešte zrejme na povrchu huspeniny vytvorí tuková vrstva. Tú odporúčam jemne odstrániť, "zotrieť" lyžicou. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Krkovička v skle

a viem, že toto nie je práve najzdravší recept. Aj keď ... vždy ide len o uhol pohľadu, že? Krkovička v skle sa hodí na akékoľvek príležitosti. S čerstvým chlebom, cibuľkou, či zaváranou uhorkou máte hneď pripravenú výdatnú večeru. A verím, že poteší aj ako jedlý darček.

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

Trhané bravčové mäso

Pomalý hrniec je môj veľký kamarát nielen pri varení vývarov. Vďaka nemu je aj príprava šťavnatého trhaného bravčového mäska hračka.

Panenka s medom a zázvorom

Lahodná úprava bravčovej panenky na čínsky spôsob. Jej výsledná chuť vás naozaj dostane. Okrem medu a zázvoru nesmie chýbať chrumkavá zelenina, sezamové semienka a rezance.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.