Best Recipes
bez strúhanky

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

potrebujeme:

mleté mäso

vajíčka varené na tvrdo

kyslú smotanu alebo biely jogrut

mix rôznych korenín a byliniek

soľ, mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 4

Zoznam ingrediencií, ktoré budete potrebovať som naschvál takto zjednodušila. Ale žiaden strach!

V prípade tohto receptu je len na vás koľko a aké mleté mäso použijete (či len hovädzie alebo bravčové, alebo nejaký mix). Podľa veľkosti formy, v ktorej budete fašírku piecť, budete potrebovať aj vajíčka na tvrdo. Ja som použila cca 800 g mletého hovädzieho mäsa, ktoré som piekla vo forme s rozmermi cca 9 x 22 cm. Tam som potrebovala štyri vajíčka.

S koreninami to je rovnako. Použite aké máte doma, aj keby to bola len soľ a čerstvo mleté čierne korenie. 

Na spojenie mäsovej hmoty nepoužívam žiadne surové vajíčko, ani strúhanku, či staršie pečivo. Moja teta ma naučila jeden trik. Mleté mäso vymiešam buď s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Fungovať to bude napríklad aj s créme fraiche. Na toto množstvo mäsa vám postačí cca 125 - 150 ml. Práve vďaka smotane, či jogurtu bude fašírka šťavnatá. 

1.

Jednoduchosť a rýchlosť prípravy mojej fašírky spočíva v tom, že sa netrápim nejakým rolovaním, ale pečiem ju v obdĺžnikovej forme. Takto sa nemusím báť, či mi bude držať pokope, lebo si zaručene zachová svoj tvar. 

Polovicu ochuteného mletého mäsa dám do olejom vymazanej formy, utľapkám a pozdĺžne urobím menší žliabok. Do neho poukadám uvarené vajíčka. 

   

2.

Vajíčka prikryjem zbytkom mletého mäsa. Utľapkám a povrch potriem troškou oleja.

   

3.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia pustí fašírka dosť šťavy, tú veľmi opatrne zlejem (pozor, šťava je vriaca!) a opäť vrátim do rúry. 

Fašírku nechajte po upečení chvíľu vychladnúť. Ak by ste ju krájali veľmi horúcu, mohla by sa rozpadať.

4.

Ja do môjho fašírkového mixu dávam korenín podstatne viac. A vždy je to iná kombinácia, podľa toho, čo mám doma. Tento raz to bola okrem soli a korenia aj mletá rasca, kurkuma, senovka, sušena riasa nori, majorán, údená červená paprika, koriander, sušená petržlenová vňať ... 

Mne osobne fašírka najviac chutí s kopou miešaného zeleninového šalátu. Deťom a manželovi k nej uvarím aj pár zemiakov. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky