Best Recipes
bez strúhanky

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

potrebujeme:

mleté mäso

vajíčka varené na tvrdo

kyslú smotanu alebo biely jogrut

mix rôznych korenín a byliniek

soľ, mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 4

Zoznam ingrediencií, ktoré budete potrebovať som naschvál takto zjednodušila. Ale žiaden strach!

V prípade tohto receptu je len na vás koľko a aké mleté mäso použijete (či len hovädzie alebo bravčové, alebo nejaký mix). Podľa veľkosti formy, v ktorej budete fašírku piecť, budete potrebovať aj vajíčka na tvrdo. Ja som použila cca 800 g mletého hovädzieho mäsa, ktoré som piekla vo forme s rozmermi cca 9 x 22 cm. Tam som potrebovala štyri vajíčka.

S koreninami to je rovnako. Použite aké máte doma, aj keby to bola len soľ a čerstvo mleté čierne korenie. 

Na spojenie mäsovej hmoty nepoužívam žiadne surové vajíčko, ani strúhanku, či staršie pečivo. Moja teta ma naučila jeden trik. Mleté mäso vymiešam buď s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Fungovať to bude napríklad aj s créme fraiche. Na toto množstvo mäsa vám postačí cca 125 - 150 ml. Práve vďaka smotane, či jogurtu bude fašírka šťavnatá. 

1.

Jednoduchosť a rýchlosť prípravy mojej fašírky spočíva v tom, že sa netrápim nejakým rolovaním, ale pečiem ju v obdĺžnikovej forme. Takto sa nemusím báť, či mi bude držať pokope, lebo si zaručene zachová svoj tvar. 

Polovicu ochuteného mletého mäsa dám do olejom vymazanej formy, utľapkám a pozdĺžne urobím menší žliabok. Do neho poukadám uvarené vajíčka. 

   

2.

Vajíčka prikryjem zbytkom mletého mäsa. Utľapkám a povrch potriem troškou oleja.

   

3.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia pustí fašírka dosť šťavy, tú veľmi opatrne zlejem (pozor, šťava je vriaca!) a opäť vrátim do rúry. 

Fašírku nechajte po upečení chvíľu vychladnúť. Ak by ste ju krájali veľmi horúcu, mohla by sa rozpadať.

4.

Ja do môjho fašírkového mixu dávam korenín podstatne viac. A vždy je to iná kombinácia, podľa toho, čo mám doma. Tento raz to bola okrem soli a korenia aj mletá rasca, kurkuma, senovka, sušena riasa nori, majorán, údená červená paprika, koriander, sušená petržlenová vňať ... 

Mne osobne fašírka najviac chutí s kopou miešaného zeleninového šalátu. Deťom a manželovi k nej uvarím aj pár zemiakov. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Trhané bravčové mäso

Pomalý hrniec je môj veľký kamarát nielen pri varení vývarov. Vďaka nemu je aj príprava šťavnatého trhaného bravčového mäska hračka.

Krkovička v skle

a viem, že toto nie je práve najzdravší recept. Aj keď ... vždy ide len o uhol pohľadu, že? Krkovička v skle sa hodí na akékoľvek príležitosti. S čerstvým chlebom, cibuľkou, či zaváranou uhorkou máte hneď pripravenú výdatnú večeru. A verím, že poteší aj ako jedlý darček.

Panenka s medom a zázvorom

Lahodná úprava bravčovej panenky na čínsky spôsob. Jej výsledná chuť vás naozaj dostane. Okrem medu a zázvoru nesmie chýbať chrumkavá zelenina, sezamové semienka a rezance.

Domáca huspenina

Huspenina. Tak zvláštne znejúce slovo, však? Keďže sa u našej babky pravidelne konali zabíjačky, bola pravidelne aj huspenina. Ako dieťa som ju veľmi nemusela (možno preto, že som v tom čase nemala veľmi v obľube surovú cibuľu?). Teraz som už veľká a uvarila som si svoju vlastnú.... tú najlepšiu!

Domáci hamburger

Zatiaľ som sa nestretla s človekom, ktorý by si z času na čas nedal rád hamburger. A ešte keď ide o hamburger poctivý, domáci... tých nikdy neurobím dosť.

Kura Tikka Masala

Voňavé, lahodné a pre niekoho možno ešte stále exotické jedlo. Ja som (zatiaľ) najlepšiu "tikku" jedla paradoxne v Portugalsku, v reštaurácii, ktorá patrila jednej indickej rodine. Táto moja verzia nie je síce úplne ako originál, ale tiež nám veľmi chutí.

Rezeň bez strúhanky a vajec

Taký dobrý rezeň raz za čas dobre padne, že? Naučím vás robiť také, pri ktorých nepotrebujete žiadnu strúhanku, ani vajíčka na obaľovanie a aj tak budú chrumkavé.

Losos s omáčkou z grilovanej zeleniny

I keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, losos s omáčkou z grilovanej zeleniny je veľmi rýchle jedlo plné zeleniny. Chutné a zdravé..

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

ovoňaná citrónom

Jogurtová bábovka